Hlavní obsah

Tři okresy patří po delší uzávěře k nejlepším

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Únorová uzávěra okresů Cheb, Sokolov a Trutnov, kde se masivně šířila epidemie koronaviru, se s odstupem času projevila. Všechny nyní patří mezi nejméně postižené regiony. V Karlovarském a Královéhradeckém kraji se i díky tomu index rizika protiepidemického systému (PES) dostal na úroveň třetího stupně.

Článek

Nejnižší čísla nakažených z trojice svého času uzavřených okresů vykazuje momentálně Cheb. Na 100 000 lidí tam připadá 585 nakažených.

V únoru před uzávěrou, kdy byla v regionu situace nejhorší, tam připadalo na 100 000 lidí 2751 potvrzených případů.

Cheb se vnitřně promořil, komentuje starosta pokles nakažených

Domácí

Ještě horší čísla vykazoval před uzávěrou Sokolov. V únoru se tam počet nakažených na 100 000 lidí vyšplhal na 2835 potvrzených případů. Po 11. únoru, kdy vláda rozhodla o uzávěře, tam ale na rozdíl od Chebu byla situace i nadále turbulentní. Dílčí poklesy poměru nakažených se střídaly s opětovným nárůstem potvrzených případů.

Na Sokolovsku řeší, proč tam uzávěra nezabrala jako v ostatních okresech

Domácí

Na počátku března tak Sokolov vykazoval 2825 nakažených na 100 000 lidí. Teprve poté křivka nabrala směr dolů. Aktuálně je v Sokolově 992 potvrzených případů na 100 000 obyvatel.

V celém Karlovarském kraji je patrné, že ke zlepšení situace došlo až v souvislosti s celostátním lockdownem, zavedeným od začátku března, který dosud až na výjimky zapovídá pohyb osob mezi regiony.

Trutnov v Královéhradeckém kraji, poslední z trojice v únoru uzavřených okresů, zažil vrchol epidemie po uzavírce v polovině února, kdy tam na 100 000 lidí připadalo bylo 2787 potvrzených případů. Poté již začaly počty případů klesat a momentálně je tam na 100 000 lidí evidováno 821 případů nákazy.

Srovnáme-li vývoj v uzavřených okresech s křivkou zbývajících okresů v Královéhradeckém kraji, je patrné, že na Trutnovsku došlo ke zlomu dříve a pokles tam byl razantnější.

Ve zbývajících okresech se křivka začala lámat až v souvislosti s celostátním lockdownem na počátku března. I díky tomu si Trutnov stojí momentálně v celém kraji nejlépe.

Vývoj epidemie se odráží i v hodnotách indexu rizika protiepidemického systému PES. Nejlépe je na tom nyní Karlovarský kraj s indexem 52 následovaný Prahou a Zlínským krajem (oba shodně 58) a Královéhradeckým krajem (59).

Systém PES je oficiálně dlouhodobě v nejvyšším 5. stupni opatření, ačkoliv je již jedenáct dní na úrovni odpovídající 4. stupni. Vláda se jím nijak neřídí a pověřila novou hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou, aby připravila novou, v pořadí již třetí verzi systému, která by mohla lidem pomoci s orientací v opatřeních a jejich dalším vývoji.

PES nechcípl. Hamáček mu chce dát jiné parametry

Domácí

Ministerstvo zdravotnictví i tak data o indexu stále zveřejňuje. Aktuálně ukazují, že v nejvyšším 5. stupni se momentálně nacházejí pouze dva kraje – Liberecký s indexem 78 a Olomoucký, kde je index na 76 bodech.

Čtyři dříve zmiňované regiony se dostaly na úroveň třetího stupně, zbývající vykazují hodnoty odpovídající stupni čtyři.

Nelepší se to. Koronavirus v Česku expanduje na východ

Domácí

Zatímco v nejzápadnějších oblastech se situace stabilizovala, případně se zvolna zlepšuje, počty nových případů narůstají ve východních oblastech republiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám