Hlavní obsah

Jak Brigita změnila koronavirovou mapu Česka

Novinky, jas

Podle hlavní hygieničky Jarmily Rážové v Čechách na rozdíl od Moravy a Slezska již převažuje nakažlivější, britská mutace koronaviru, pro niž se ujala přezdívka Brigita. Navzdory vývoji epidemie hygienička počítá s březnovým návratem dětí do škol.

Článek

Vyšší přírůstky nově potvrzených případů jsou jasně patrné v západní polovině území, zejména na jihozápadě a severovýchodě Čech. Morava a Slezsko se momentálně můžou pochlubit nižším výskytem nákazy.

„Nevím, jestli v celé zemi, ale na území Čech je převažující,“ uvedla Rážová ve vysílání Radiožurnálu k výskytu britské mutace koronaviru s tím, že na východě republiky jsou čísla nižší.

Situace v uzavřených okresech Trutnov, Sokolov a Cheb se mírně zlepšila a počty nakažených tam stagnují. Uzávěra podle hlavní hygieničky potrvá určitě do konce února.

„Vypadá to, že nedochází k dalšímu zvyšování počtu případů,“ konstatovala Rážová.

S návratem do škol se stále počítá

K návratu alespoň části žáků od března do škol hygienička uvedla, že se plány nemění. Vše se podle ní bude odvíjet od schválení pandemického zákona a dostupnosti testů.

„Je to stále v plánu, že děti v březnu do škol půjdou,“ tvrdí Rážová, ačkoliv v nemocnicích je 6573 nakažených osob a 1329 z nich potřebuje intenzivní péči.

Jak vypadá tvrdý lockdown

K úvahám o možném „tvrdém lockdownu“, kdy by se na jeden až dva týdny téměř zastavil život v celé zemi, Rážová uvedla, že „tvrdý lockdown v podstatě máme“, otázkou je, jak se dodržuje.

„Otázka je, jestli potřebujeme zavírat ekonomiku,“ dodala s tím, že definice „tvrdého lockdownu“ se různí.

Přerušme na týden práci. Odbory požadují na Velikonoce tvrdší lockdown

Domácí

Připomněla v této souvislosti, že v režimu pandemického zákona, který by měl od 28. února nahradit nouzový stav, není omezení pohybu možné.

Reklama

Výběr článků

Načítám