Hlavní obsah

Jágrová: Fotbal stále jen pro VIP, nemůžeme zvyšovat mobilitu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle pražské hlavní hygieničky Zdeňky Jágrové není aktuálně vhodné, aby se fotbalové a další zápasy v hlavním městě zpřístupnily širší veřejnosti. Ve chvílích šíření britské mutace mezi Pražany by se podle ní neměla zvyšovat mobilita obyvatel.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ředitelka pražské krajské hygienické stanice Zdeňka Jágrová

Článek

„V současné době je naší takovou mantrou nezvyšovat mobilitu obyvatel, takže s ohledem na to bych to teď úplně neviděla jako optimální,“ řekla Novinkám.

Upozornila na to, že je nyní uvnitř metropole vysoký podíl britské mutace, která je podle odborníků nakažlivější. „Informace, které máme, se pohybují mezi 60 až 80 procenty. Ta data jsou sice přesná, ale kmenování není prováděno u všech odběrů, takže jde o jakýsi odhad,“ uvedla.

Prymula ordinuje zemi tvrdý lockdown, sám šel na fotbal

Domácí

V případě, že by se situace zlepšila, mohlo by se podle ní postupovat podobně jako na čtvrtečním zápase na pražské Slavii, kde vybraní partneři klubu předem podstoupili PCR test a na tribuně seděli s respirátorem a dodržovali rozestupy.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Podle fotek moc rozestupy nebyly. A respirátory často také ne.

„Teď bych to opravdu neviděla jako optimální,“ zdůrazňovala však Jágrová.

Na fotbale byl i úředník, který rozhodl o výjimce pro Slavii. Nevhodné, říká Blatný

Domácí

Slavia dostala výjimku ministerstva zdravotnictví vztahující se na utkání Evropské ligy. Na zápas s britským Leicesterem tak dorazil například i exministr Roman Prymula. To vzbudilo pozornost, jelikož Prymula krátce předtím mluvil v televizi o tom, že by měl být v Česku vyhlášen tvrdý lockdown.

Premiér Andrej Babiš (ANO) po zveřejnění zprávy s Prymulou jako se svým poradcem ukončil spolupráci.

Babiš ukončil spolupráci s Prymulou

Domácí

Mezi dalšími hosty zápasu byli například kancléř prezidenta Vratislav Mynář, europoslanec Alexandr Vondra (ODS), ředitel České televize Petr Dvořák nebo tenistka Petra Kvitová.

Tvrdík se omlouvá za VIP hosty na fotbale

Domácí

Podmínky jejich účasti ale v rozporu s aktuálně platnými opatřeními nebyly.

Bez podobné výjimky se ale Česko stále řídí podle nejvyššího stupně pohotovosti protiepidemického systému PES, ve kterém jsou povoleny pouze profesionální sportovní soutěže bez diváků. Běžní občané tak mají na zápasy přístup prozatím zapovězen.

Reklama

Výběr článků

Načítám