Hlavní obsah

Islamolog: Mladí muslimové se cítí v Evropě hodně vykořeněni

Právo, Jan Martinek

Luboš Kropáček, přední český islamolog, který přednáší na Husitské teologické fakultě UK, odpovídal na otázky deníku Právo, které se týkaly nedávných útoků ve Francii.

Foto: Právo

Islamolog Luboš Kropáček (vlevo)

Článek

Proč některým muslimům tolik vadí karikatury Proroka, že kvůli tomu zabíjejí?

Náboženská víra je odpovědí na smysl života. Někteří lidé, nedostatečně vyspělí, dokážou svou náboženskou víru promítat i do činů, které označujeme jako fanatické.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Jak to, že se mladí muslimové v Evropě radikalizují?

Někteří se určitě radikalizují. Bohužel jakákoliv zobecňování mají v této otázce tolik slabých míst, že bychom k nim neměli vůbec sahat. Smutné je, že jejich radikalizace přímo souvisí s vyvoláváním nenávisti vůči muslimům, což provádí systematicky Islámský stát.

Co lidi, kteří na Západě vyrostli, žene k tomu, aby masakrovali své spoluobčany?

Bývají to mladí lidé druhé a třetí generace přistěhovalců. První generace ještě pociťovala vděčnost k tomu novému prostředí, byla ráda za novou vlast. Ale tito mladí lidé se cítí hodně vykořeněni. Dnes jsou i předmětem určitého opovrhování, nedostanou práci, začínají podléhat propagandě, která je žene do hanebných dobrodružství.

Posílí to ve Francii radikální politiky, jako je například Marie Le Penová?

Domnívám se, že ano. Takové strany už dnes existují v Evropě téměř všude.

A co v Česku?

Někteří druhořadí politici vidí v této formě populismu, ve využívání nenávisti, což je jediné, čeho jsou schopni, cestu, jak se prosadit. Je to populismus v tom nejšpinavějším slova smyslu.

Představuje podle vás radikální islám hrozbu i pro ČR?

U nás se uvádí, že je v ČR možná až dvacet tisíc lidí s islámskými kořeny. Ale praktikujících muslimů, kteří se k muslimské identitě aktivně hlásí, je kolem tří tisíc, což je opravdu nepatrný počet.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám