Hlavní obsah

Íránec odsouzený za obchod s puškami neuspěl u Ústavního soudu

Právo, pko

Žádné pochopení neměl Ústavní soud (ÚS) pro námitky íránského podnikatele Behrúze Dolatzádího, odsouzeného na 3,5 roku za nelegální obchod s vojenským materiálem. Obchodník se na soud obrátil se stížností, že jeho odsouzení stálo na policejní provokaci. Senát se soudcem zpravodajem Davidem Uhlířem ale odmítl, že by policie v případu pochybila a stížnost zamítl.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Jednání Ústavního soudu o církevních restitucích

Článek

Na cizincovy aktivity upozornily české detektivy americké tajné služby. Muž usiloval o nákup taktických pušek M4 a střeliva za více jak 120 miliónů korun, přičemž zbraně i přes embargo chtěl prodat do Íránu nebo Sýrie. Místo s obchodním partnerem ale už v Česku jednal s policejním agentem.

Dolatzádí byl nakonec na podzim 2011 zadržen a odsouzen, jenže Vrchní soud v Praze jej s odkazem na policejní provokaci osvobodil a pustil na svobodu, přestože o jeho vydání žádaly Spojené státy. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman osvobozující verdikt napadl a Nejvyšší soud mu dal za pravdu, Vrchní soud tak musel odsuzující verdikt potvrdit, jenže to už byl podnikatel dávno na útěku.

Obchodník přesto podal ještě prostřednictvím svého advokáta ústavní stížnost, ale jeho argumenty nebyly vyslyšeny.

„Policie jen reagovala na již existující zájem stěžovatele provést obchod s americkými zbraněmi, s úmyslem nerespektovat mezinárodní embargo a s vědomím, že vývoz nebezpečného materiálu do oblasti ozbrojeného konfliktu ani z území České republiky nelze provést legálně. Vážný zájem i nákup pušek stěžovatel projevil dobrovolně, a nikoliv pod nepřípustným vlivem bezpečnostních složek. Působení policejního agenta tak nikterak nepřekročilo hranice soudní tolerance,“ zdůraznil soudce Uhlíř.

Dolatzádí žije podle dostupných informací v Íránu. Dnešního vyhlášení nálezu se nezúčastnil ani jeho právní zástupce.

Reklama

Výběr článků

Načítám