Hlavní obsah

Inspekce z ministerstva prověří v Bohnicích případ útočnice ze Smíchova

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Kontrolní tým ministerstva zdravotnictví má prošetřit postup psychiatrické léčebny v Bohnicích v případu útočnice ze Smíchova. Žena, která ve čtvrtek v pražském obchodním domě na Andělu ubodala 54letou zákaznici, byla v den vraždy z léčebny propuštěna.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Záchranáři a policisté u obchodního centra na pražském Smíchově, kde útočnice ubodala zákaznici.

Článek

O vzniku kontrolní skupiny v pátek informoval ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD).

„Úkolem týmu je na místě shromáždit informace o postupu Psychiatrické nemocnice Bohnice,“ uvedl Němečkův resort.

Tříčlenný tým povede náměstek ministra pro ekonomiku a přímo řízené organizace Petr Landa. Spolu s ním bude případ řešit ředitel Národního ústavu duševního zdraví Cyril Höschl a ředitelka Odboru zdravotních služeb ministerstva zdravotnictví Martina Novotná.

Ředitel psychiatrické léčebny Martin Hollý Právu řekl, že žena byla propuštěna ve stabilizovaném stavu, netrpěla ani depresí, ani schizofrenií, ani bipolární poruchou. Za své chování je podle lékaře zodpovědná, žádný kontakt s realitou neztratila.

Léčba není důsledná, tvrdí exministr

Zástupci institucí a organizací, jež psychicky nemocným pacientům a jejich rodinám pomáhají, varovali před tím, že Česko nemá ucelený systém péče o lidi s duševním onemocněním. Služeb, s jejichž pomocí by se mohli třeba schizofrenici začlenit zpět do běžného života, je podle nich nedostatek.

Vláda počátkem měsíce schválila novelu zákona o specifických zdravotních službách, která má zajistit lepší dohled nad lidmi v ochranném léčení. Zdravotnická zařízení by měla hlásit, pokud pacient nechodí na kontroly nebo léčbu nenastoupí.

Psychiatr a někdejší ministr zdravotnictví Ivan David vidí hlavní problém v tom, že systém ambulantní péče o duševně nemocné se v ČR rozpadl. Nemocní jsou podle něj mimo kontrolu, léčba je nedůsledná. Zrušena totiž byla povinnost pro psychiatry postarat se o pacienta ze své spádové oblasti. Možnost vzniku registru a sledování těchto pacientů napadají organizace na ochranu lidských práv.

V ČR se v roce 2013, ze kdy jsou nejnovější dostupná data, léčilo v psychiatrických ambulancích 603 205 lidí, poskytnuto jim bylo 2,896 miliónu vyšetření a ošetření, o dvě procenta víc než v roce předchozím.

Podle kritiků mají lékaři málo času na rozpoznání problémů, pacientů je hodně. Psychiatrickou péči zajišťuje v ambulancích 730 psychiatrů, ve všeobecných nemocnicích 140, v psychiatrických nemocnicích 560.

Psychiatrie dostává ročně 10 miliard

Reforma psychiatrické péče počítá s posílením kapacit ambulantní péče, komunitních služeb pro pacienty žijící v domácím prostředí a modernizací léčeben. V návrhu jsou i týmy, které by jezdily za pacienty.

Ministerstvo má projekt na vznik prvních pěti center duševního zdraví, která mají tvořit mezistupeň mezi hospitalizací a ambulantní péčí. Pro případ většího zájmu má ministerstvo v záloze projekt na dalších 15 center.

Psychiatrie dostává ročně kolem deseti miliard z 250 miliard korun, které na zdravotní péči vydávají zdravotní pojišťovny. Na pilotní projekty zavádění center duševního zdraví se počítá z evropských fondů s 1,2 miliardy korun a na investice s 2,2 až 2,3 miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám