Hlavní obsah

Informace o Čunkovi prý unikly, když se spis dostal k senátorům

Právo, kij

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Řada zásadních informací z vyšetřování korupční kauzy vicepremiéra Jiřího Čunka (KDU-ČSL) unikla již letos v lednu, když je dostali senátoři, kteří měli tehdy rozhodnout, jestli Čunka zbaví imunity a vydají ho policejnímu stíhání.

Článek

"Vyšetřující policisté se tehdy opravdu nestačili divit, když poslali žádost o Čunkovo vydání a informace z vyšetřovacího spisu senátorům do Senátu, jaké podrobnosti se z něho okamžitě dostaly do médií a na veřejnost," řekl Právu zdroj obeznámený s průběhem vyšetřování.

Například to, že hlavním důkazem proti senátorovi Čunkovi je bankovní výpis z jeho účtu, podle kterého si v únoru 2002 uložil na svůj účet 497 tisíc korun krátce po tom, co měl údajně téměř půlmiliónový úplatek od realitní firmy převzít.

Informace ze spisu prý začaly unikat do médií okamžitě poté, co o Čunkově vydání začal jednat 17. ledna senátorský mandátový a imunitní výbor. "Proto mě zaráží, že ministra vnitra Langera znepokojuje únik informací až nyní, a až teď se rozhodl prověřit, odkud vlastně unikají," poznamenal člověk seznámený s průběhem vyšetřování.

Čunek před vkladem ztratil občanský průkaz

Langer ve čtvrtek v rádiu Frekvence 1 prohlásil, že ho znepokojily unikající informace z vyšetřovacího spisu Čunkovy kauzy. Řekl to poté, co Mladá fronta Dnes ve středu přinesla informaci o pochybnostech, jestli Čunek v roce 1998 vůbec uložil v Universal bance jeden milión korun.

Při vkladu měl totiž v bance předložit svůj občanský průkaz, který už ale neměl mít. Policie totiž zjistila, že Čunek dříve nahlásil jeho ztrátu. Proto existuje podezření, že dokument o vkladu může být padělaný, což Čunek popírá. Ve čtvrtek Právo a internetový server Novinky informovaly o tom, že podle výsledků policejního vyšetřování nemohla rodina Čunkových našetřit milióny korun, jak politik tvrdil.

Reklama

Výběr článků

Načítám