Hlavní obsah

Imunita poslanců. Evergreen opět ve hře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poslanci těsně před koncem volebního období projednají návrh na omezení imunity zástupců lidu v dolní i horní parlamentní komoře. Návrhy na omezení imunity zákonodárců se táhnou českou polistopadovou politikou jako červená niť, nikdy ale neuspěly. Sněmovna by měla o návrhu hlasovat v úterý, ovšem pro nedostatek poslanců může být bod odložen až na konec května.

Článek

Rozhodnutí Sněmovny o imunitě může být opět odloženo kvůli malému počtu poslanců. Pokud jich nebude dostatek, tak se tento bod zařadí až na řádnou schůzi Sněmovny 23. května. Právu to po zasedání klubu poslanců ČSSD řekl jeho místopředseda Miloslav Vlček. Dodal, že ještě před schůzí Sněmovny zjistí počet omluvených poslanců se šéfem Sněmovny Lubomírem Zaorálkem (ČSSD).

Sněmovna odložila rozhodnutí o tom, zda omezí imunitu zákonodárců, už 26. dubna. Udělala to kvůli tomu, že řada poslanců na odpoledním jednání dolní komory chyběla.

Návrh na omezení imunity je obsažen v novele Ústavy. K jejímu schválení je tedy třeba hlasů nejméně 120 z 200 poslanců. Pokud ho poslanci přijmou, musela by tato změna najít dostatečnou podporu i v Senátu. K ústavní novele je totiž nezbytně nutný souhlas obou parlamentních komor.

Návrh, který předložili lidovci, počítá s tím, že imunita zákonodárců by byla omezena jen na dobu výkonu mandátu. Nyní je praxe taková, že pokud parlament svého člena k trestnímu stíhání nevydá, je už v daném případě navždy vyloučeno.

Podobných snah už bylo ve Sněmovně několik, politici se ale zatím na žádné z nich nedokázali shodnout. Většina z nich přitom tvrdí, že omezení imunity podporuje a některé ze stran nyní takový krok opět slibují ve svých volebních programech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám