Hlavní obsah

Ibl rezignaci neodvolal

– PRAHA
Právo, ada, alm, trj, zde

Své rozhodnutí rezignovat na funkci šéf poslanců ČSSD Petr Ibl o víkendu nezměnil. Přes různé mediální interpretace jeho ostře kritického dopisu na adresu celého vedení ČSSD a poslaneckých kolegů trvá na tom, co napsal, včetně oznámení své rezignace.

Foto: Miroslav Knotek
Článek

Ibl na dotaz Práva, zda se něco mění na jeho rozhodnutí, v sobotu výslovně odpověděl: "Ne."

Připustil pouze, že je ochoten o svém setrvání ve funkci uvažovat za předpokladu, že by poslanecký klub byl schopen a ochoten přistoupit ke změnám ve stylu práce.

Podmínkou podle něj je i to, aby odstoupilo celé dosavadní vedení klubu. To se však k tomu nechystá a Iblovu hozenou rukavici dosavadní místopředsedové odmítají.

"Tímto Vám oznamuji, že rezignuji na funkci předsedy poslaneckého klubu ČSSD. Na termínu se dohodneme na společném jednání klubu," stojí v dopise, v němž už popřál úspěch svému dosud neznámému nástupci ve funkci. Klub se kvůli odjezdu poslanců na svátky může sejít nejdřív lednu.

Šéf klubu: v ČSSD řádí neschopnost

"Jeví se jako nezbytné, aby dosavadní vedení poslaneckého klubu dalo k dispozici svoje funkce a na základě výše uvedených kritérií byl proveden výběr nového vedení," napsal Ibl v dopise, o němž informovalo sobotní Právo.

Těmi kritérii podle Ibla je odbornost a pracovitost a nikoli dosavadní kritéria, kterými jsou - jak uvádí - přidělování trafik, podléhání vlivovým a zájmovým skupinám, kamarádíčkování či snaha někoho uklidit, aby neškodil.

"Výběr musíme postavit zásadně na znalostech, schopnostech, odbornosti a vůli prosazovat zájmy poslaneckého klubu a ČSSD, opustit falešné kamarádství a tolerování neschopných," míní Ibl v dopise a varuje:

"Samozřejmě že je také možné postupovat dosavadním způsobem, tj. nedělat nic a nadále provádět pštrosí politiku. Ale v takovém případě není možná žádná změna k lepšímu."

Šéf ČSSD a premiér Stanislav Gross, který klub ostře zkritizoval na ÚVV soc. dem. počátkem prosince, včera Právu neodpověděl na dotaz, zda poté, co s Iblem mluvil o víkendu, zůstane šéf poslanců ve funkci.

Prostřednictvím SMS premiér pouze sdělil: "Mluvili jsme spolu, budeme o tom hovořit i dále. Snažím se o to, abychom jako celek byli schopni odvádět dobrou práci. Tomu podřídím vše."

Místopředsedové se drží zuby nehty

Místopředsedové klubu se ale odmítají nechat strhnout, ačkoliv Ibl své kolegy z vedení klubu obvinil z neschopnosti a "žalostných výkonů". Někteří podle Ibla "ještě ani nenastartovali motory".

Vedení klubu tvoří vedle Ibla místopředsedové Michal Hašek, Miroslav Kapoun, Antonín Macháček, Eva Nováková a Hana Orgoníková.

V prvních reakcích dávají najevo, že je Ibl zaskočil a sami se k odchodu nechystají. Orgoníková Právu řekla, že neví, jak Ibl došel k požadavku, aby se svých postů vzdalo celé vedení frakce. "Nemluvili jsme o tom a náhle něco napsal," poznamenala a dodala: "Myslím si, že měnit celé vedení klubu teď není nejšťastnější."

Nováková pro Právo uvedla, že svou případnou rezignaci musí projednat předsednictvo klubu. "Nepřipadá mi to ale nejšťastnější. Už jsme si na sebe zvykli, ale možná, že mě kolegové přesvědčí," odpověděla Nováková na otázku Práva, zda je připravena dát svou funkci po Iblově vzoru k dispozici.

"(Ibl) říká, že někteří jsou schopnější a někteří ne. Je tomu tak ale vždycky, a proto o věci musíme mluvit konkrétně," poznamenala Nováková.

Jak dodala, ještě není jasné, kdy se vedení 70členné poslanecké frakce soc. dem. setká. Pravidelné jednání celého klubu se má konat až v novém roce. "Rozhodně se budeme snažit sejít co nejdřív, ale někteří kolegové jsou z Moravy a mají rodiny," doplnila Nováková k načasování Iblovy rezignace těsně před Vánocemi.

Iblovou rezignací na předsednictví klubu by se dnes mělo podle informací Práva zabývat vedení ČSSD. Grémium soc. dem. se sejde po jednání devíti špiček tří koaličních stran v Kolodějích. Ibl je z titulu své dosavadní funkce členem grémia a je také vyjednavačem v rámci koaliční devítky.

Urban ho chápe

Někteří poslanci soc. dem. Iblovy návrhy vítají. "Obměnit čas od času vedení (klubu) a obnovit mandát není nic proti ničemu," reagoval pro Právo šéf zahraničního výboru Sněmovny, poslanec ČSSD Vladimír Laštůvka. Doplnil však, že ještě neměl čas podrobně studovat Iblův text.

Ministr průmyslu a obchodu za soc. dem. Milan Urban včera řekl, že osobně rozumí Iblovu postupu. "Ono to není lehké řídit poslanecký klub, který má sedmdesát členů a mít k tomu jen jediný nástroj, a to je pusa. Protože pravomoci předsedy poslaneckého klubu - a to se týká všech poslaneckých klubů - jsou velmi malé a zodpovědnost velká," řekl v pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Na druhou stranu si Urban myslí, že klub jako pilíř každé strany by neměl zabezpečovat jen nějaké činnosti v týlu, ale musí být v první linii. "A v té první linii ho musí být vidět."

Moderátor namítl, že šéfové klubu ČSSD, ať už to byl Gross, právě Urban nebo Ibl, svého času vždy kritizovali vládu za špatnou komunikaci s poslanci. "Je potřeba učinit systémová opatření. Teď jsme si vybrali slabší chvilku a ve druhém poločase bude situace vypadat úplně jinak," reagoval Urban.

O Iblově výzvě si myslí, že přispěje k tomu, aby se klub "mobilizoval, aby se stal skutečně velmi silným pilířem prosazování politiky sociální demokracie v rámci Sněmovny".

Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach, který chce šéfovat soc. dem., ČTK řekl, že Ibl je jako předseda klubu členem vedení strany, má přístup ke všem informacím, a je tedy otázka, jak je dokáže předat poslancům. Připustil však, že někteří ministři mají v komunikaci s poslanci problémy.

Bývalý šéf ČSSD Miloš Zeman televizi Prima řekl, že sociální demokracie přešlapuje na místě. "Doufám, že sjezd toto přešlapování ukončí," uvedl Zeman, který podporuje Škromachovu kandidaturu na předsedu soc. dem.

Reklama

Související články

Šéf poslanců ČSSD Ibl položil funkci

Napětí v soc. dem. po sérii volebních proher a před březnovým sjezdem se stupňuje. Na svou funkci se rozhodl rezignovat někdejší Grossův blízký spolupracovník...

Výběr článků

Načítám