Hlavní obsah

I přes výpadek počítačů se v benešovské nemocnici rodilo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli počítačovému viru, který napadl přístroje, ordinují lékaři v benešovské nemocnici od noci na středu postaru. I když se nemocnice snaží maximum případů směrovat jinam, už se tam například rodilo, uvedl ředitel zařízení Roman Mrva. Podle něj se plný provoz určitě nepodaří obnovit během středy.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Nemocnice v Benešově

Článek

„Řešili jsme to ráno kolem sedmé hodiny, měli jsme tu některé porody ve fázi, kdy nebylo možné je odložit, takže normálně proběhly. Porody nikam jinam neposíláme, ač takové záložní řešení máme a spolupracujeme s nemocnicí v (Praze) Podolí,“ uvedl Mrva.

S problémy způsobenými počítačovým virem se nemocnice potýká od noci na středu. Kolem čtvrt na tři se na chirurgické ambulanci zpomalovaly počítače, deset minut před třetí už nebyly IT systémy funkční po celé nemocnici. Virus překonal bránu firewall i aktuální antivirové systémy.

Kvůli tomu nelze spustit žádný přístroj včetně počítačové sítě a všechny plánované operace jsou zrušené.

Benešovskou nemocnici ochromil počítačový virus, pacienty z JIP převezli jinam

Bezpečnost

Na odstranění potíží pracují specialisté. Podle Mrvy se plný provoz v nemocnici určitě nepodaří obnovit během středy, problémy teoreticky mohou trvat i týdny.

Vedení nemocnice už dříve ujišťovalo, že zdraví a životy pacientů nejsou ohrožené. „Péči zajišťujeme ručně, jako se to dělalo dřív, když nebyly žádné počítače,“ řekl Právu mluvčí nemocnice Petr Ballek.

Nemocnice se nicméně snaží přesměrovat pacienty jinam a funguje jen v omezeném režimu. „Pokud by bylo třeba řešit laboratorní vyšetření, tak tohle je přesně ten případ, kdy laboratoř plně funguje, jen si výsledná data nepošlou on-line, ale předají se na papíru napsaná,“ dodal Mrva.

Reklama

Výběr článků

Načítám