Hlavní obsah

Hypotéky na nové byty a domy budou bez státního příspěvku

Novinky, Vladimír Čechlovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Stát už nebude od února poskytovat příspěvek k úrokům těch hypoték, které jsou určeny na výstavbu či koupi zcela nových bytů a domů. Rodině, která od tohoto termínu získá miliónovou hypotéku, se tak zvýší měsíční splátka o 450 až 550 korun.

Foto: PRÁVO - Jaroslav Švehla

Novozámecký rybník.

Článek

Důvodem zrušení státního příspěvku, který letos činil jedno procento, je pokles průměrného úroku z hypoték pod hranici sedmi procent, tedy pod úroveň, kterou předpokládá vládní nařízení.

"Výpočty sice ještě upřesňujeme, alejiž je jednoznačné, že příspěvek od února nebude," sdělil Právu mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Petr Dimun.

Zrušení příspěvku znamená, že klient, který po 1. únoru získá miliónovou hypotéku s dvacetiletou splatností na nový rodinný dům například v České spořitelně za úrok 5,4 procenta ročně, zaplatí měsíčně 6867 korun. Klient, který stejnou hypotéku začal čerpat letos, hradí díky státnímu příspěvku o 550 korun méně. Pro stávající klienty, kteří již úvěr získali, se dosavadní výše státní podpory nemění. "Zrušení příspěvku přesto nebude mít výrazný vliv na zájem klientů. Důležitější jsou dnešní nízké úrokové sazby," řekl Právu Pavel Kühn, zástupce ředitele úseku nemovitosti a hypotéky České spořitelny.

Pokles dopadne i na mladé

Pokles podpory postihne i mladé lidi do věku 35 let včetně, které stát podporuje i při pořízení staršího bydlení. Rodinám, které získají hypotéku až od února, se totiž příspěvek sníží ze tří na dvě procenta.

Státní příspěvky v současné výši (1 procento na nové a 3 procenta na staré byty a domy) může získat ještě ten, kdo získá do konce ledna hypotéku a začne současně úvěr čerpat. To už se může podařit prakticky jen těm klientům, kteří už mají pro hypoteční banku všechny podklady připravené. Do konce listopadu banky poskytly hypotéky, na které náleží státní podpora, v objemu sedm miliard korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám