Hlavní obsah

Hymnu jsem zpíval dávno před tím, než se Klaus mladší narodil, kontruje Schwarzenberg

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezidentský kandidát Karel Schwarzenberg se ohradil proti slovům Václava Klause mladšího. Ten si vzal napřed na mušku Schwarzenbergův přednes české hymny, později zaútočil na minulost jeho otce.

Foto: plk, Právo

Karel Schwarzenberg

Článek

Před několika dny se na světlo světa dostal mail, ve kterém Klaus mladší coby ředitel soukromého gymnázia PORG odmítl inzerovat v některých denících. Na konec připojil doušku „ktéé tomof muj, ktéé tomof muj“. Narážel tak na pěvecký výkon Karla Schwarzenberga zachycený v přímém přenosu po sečtení výsledků prvního kola volby.

Prezidentský kandidát se proti tomu nyní ohradil. „Chtěl bych říci, že ‘Kde domov můj’ jsem samozřejmě zpíval už odmalička, tedy dávno před tím, než se Václav Klaus mladší vůbec narodil,“ kontroval Schwarzenberg v prohlášení. „Že zpívám falešně, vím, dobrý zpěvák jsem nikdy nebyl. To snad ale není měřítkem vlastenectví,“ dodal.

Klaus vyčetl minulost Schwarzenbergových předků

Vyjádřil se také k dalšímu tvrzení Václava Klause mladšího, který uvedl, že Schwarzenbergův otec patřil k předním podporovatelům a členům prvorepublikové Vlajky (extrémně protižidovská, protimasarykovská a xenofobní organizace).

Schwarzenberg přiznal, že jeho otec sice byl členem této organizace, nicméně „když se z rozhlasu dozvěděl, že by mohla ‘Vlajka’ kolaborovat, požádal okamžitě o uvolnění svého nadřízeného a ještě téhož dne odjel nočním rychlíkem do Prahy. Tam z ‘Vlajky’ vystoupil.“ V roce 1938 narukoval Schwarzenbergův otec v rámci mobilizace na Slovensko.

„To, že byl v mládí v této organizaci (Vlajce - pozn. red.), bylo možná proto, že byl stejně zuřivý národovec, jako je dnes Václav Klaus mladší. Na Mirovicku a Miloticku je ještě dost lidí, kteří pamatují, jak můj otec bojoval proti nacismu. Aktivně se účastnil odboje a byl to on, kdo tam zahájil a vedl povstání,“ napsal Schwarzenberg.

Zastal se také své manželky Therese, které jeho odpůrci vyčítají nacistickou minulost jejího otce, Schwarzenbergova tchána. „Chci říci, že jeho dcera, tedy moje manželka, s ním hluboce nesouhlasila. Když jsem ji představoval svým rodičům, měl jsem docela strach. Otec mi ale tehdy řekl: ‘Rodiče si nevybíráme. Nebudeme podle jejich skutků soudit děti tak, jako to dělají komunisté a nacisté,’ uvedl prezidentský kandidát.

Reklama

Související články

Mladý Klaus čelí bouři studentů a rodičů

Ředitel soukromého gymnázia PORG Václav Klaus ml. asi zažívá krušné chvíle. Na světlo světa se dostal jeho e-mail, ve kterém coby představitel školy odmítl...

Výběr článků

Načítám