Hlavní obsah

Hygieny se dál bojí propouštění. Hrozí jim škrty

Krajské hygienické stanice se propouštění zřejmě nevyhnou. Ne ani tak z pokynu vlády, ale kvůli škrtům v rozpočtech, jak Právu řeklo několik zasvěcených zdrojů. Ministerstvo zdravotnictví tvrdí, že redukovat počty pracovníků nechce, úspory ale hledá.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„V každém resortu probíhají jednání o rozpočtu a každý z nich diskutuje, kde a jak ušetřit. Zaměstnance hygien ale propouštět nechceme,“ řekl Právu mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

Na interní dopis, ve kterém resort informoval krajské hygienické stanice (KHS) o zvažované systematizaci, upozornila média v pátek. Ministerstvo uvedlo, že došlo k nepochopení, propouštět se nebude. Žádné oficiální rozhodnutí vláda anebo ministerstvo nevydaly. Pondělní jednání s hygienami situaci příliš nevyjasnilo.

Karantény paralyzují Česko. Doma dřepí už 628 tisíc lidí

Koronavirus

„Nejenže máme předem daný počet zaměstnanců, o které bychom měli snížit počty, ale kvůli škrtům v rozpočtu se bude muset propouštět ještě víc,“ řekl Právu zdroj z vedení jedné z krajských hygienických stanic. Nyní ale panuje rozpočtové provizorium, nelze vyloučit, že seškrtané prostředky dostanou hygieny s odstupem zpátky.

„Po pondělním jednání se nic nezměnilo. Ministerstvo sice nelhalo v tom, že se nebude propouštět, ale kvůli nedostatku peněz k tomu asi stejně dojde,“ podotkl informovaný zdroj. Na hygieniky dopadlo kvůli pandemii množství nové agendy, ať už kolem trasování nakažených a jejich kontaktů, rozhodování o uzavírání škol kvůli covidu, anebo kontrol dodržování protiepidemických opatření.

Většina lidí už se trasovat nebude, nařídilo ministerstvo

Domácí

Stanice byly už léta poddimenzované a ukázala to až pandemie. „Paradoxní je, že nás počátkem roku samotné ministerstvo zdravotnictví oslovilo s dotazem, o kolik bychom potřebovali navýšit personální stav,“ napsala Seznam Zprávám v pátek ředitelka Krajské hygienické stanice Olomouckého kraje Lenka Pešáková. Zrušit by tam měli čtyři místa. V podobných počtech se pohybují i další kraje.

„Systém je třeba posílit“

Změnu struktury krajských hygien připravovalo ministerstvo už za ministra Adama Vojtěcha (za ANO). Jeho tehdejší poradce a současný člen Národního institutu pro zvládání pandemie (NIZP) Rastislav Maďar na Twitteru odmítl, že by zaměstnance hygien chtěli propouštět.

„Koncepce sjednocení orgánů ochrany veřejného zdraví byla na začátku rozpracování a s propouštěním na hygienických stanicích ani nikde jinde v oblasti public health (veřejného zdraví) nepočítala. Právě naopak, systém je nezbytné posílit, i kvalitativně o lékaře,“ napsal.

Hygienici berou zmrazení svých platů jako políček

Domácí

Na zefektivnění práce i propojení jednotlivých hygien a jejich systémů pracuje resort i pod novým vedením.

Krajské hygienické stanice mají nyní 2300 zaměstnanců, v roce 2020 přibylo 134 nových míst. S jejich zachováním a výdaji na platy počítala v návrhu rozpočtu na letošní rok Babišova vláda.

Reklama

Výběr článků

Načítám