Hlavní obsah

Hygienici odložili případ Mynářovy zabijačky v Osvětimanech

Zlínští hygienici odložili šetření dubnové zabijačky v penzionu hradního kancléře Vratislava Mynáře v Osvětimanech na Uherskohradišťsku. Své rozhodnutí podložili rozsudkem pražského městského soudu, který na jaře zrušil některá opatření resortu zdravotnictví. Kvůli chybějící registraci prasete už Mynář dostal od veterinářů pokutu 1300 korun.

Foto: Pavel Karban, Právo

Zemanův kancléř Vratislav Mynář

Článek

Hygienikům kauzu předala policie, která zabijačku v době nouzového stavu vyhodnotila jako podezření z přestupku spočívajícího v porušení zákazu shromažďování povoleného počtu lidí.

„Daný případ byl usnesením odložen, a to v důsledku zrušení některých mimořádných opatření ministerstva zdravotnictví rozsudkem Městského soudu v Praze,” uvedla v úterý mluvčí Krajské hygienické stanice Zlínského kraje Vendula Ševčíková.

Za zabijačku prasete, k jehož stavu se vyjadřoval i prezident Zeman, dostal Mynář pokutu 1300 korun

Domácí

Rozhodnutí se dalo očekávat, protože již dříve právníci ministerstva vnitra konstatovali, že řízení proti lidem, kteří se dopustili přestupku proti soudem zrušeným opatřením, bude muset být zastaveno. Šéf resortu vnitra Jan Hamáček (ČSSD) mluvil o tom, že rozhodnutí bude platit pro přestupky spáchané v době od 23. do 27. dubna.

O zabijačce v době vyhlášeného nouzového stavu v dubnu letošního roku informoval server Blesk.cz. Napsal, že se jí zúčastnilo šest lidí. Mynář později uvedl, že při domácí zabijačce prasete dodržel platné předpisy. Odmítl, že pořádal zabijačku s hostinou, šlo podle něj o sanitární porážku prasete a rozporcování. Hájil se, že porážka byla nutná kvůli stavu prasete.

Prase nemocné nebylo, bylo hladové, zastal se Zeman Mynáře ohledně zabijačky

Domácí

Testy na koronavirus, které účastníci porážky absolvovali, podle něj koupila jeho lékařka.

Zabijačka se podle Mynáře uskutečnila ve stanu na trávě v místě, kde má trvalé bydliště. „Nebyli tam kamarádi, ale příbuzní, nejbližší spolupracovníci a řezník,” uvedl Mynář. Při usmrcení byli potřeba kvůli síle zvířete minimálně čtyři lidé, dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám