Hlavní obsah

Hrozí chřipka typu A i B

Novinky, Václav Pergl
ČESKÁ REPUBLIKA

Ve Francii byl izolován chřipkový kmen typu B, vůči němu se neočkuje. Část české populace je očkována proti typu A. Pokud by se typ B rozšířil po Evropě, mohly by vzniknout vážné nepříjemnosti. Právu to řekl ve čtvrtek Michael Vít, hlavní hygienik České republiky.

Článek

"Máme připravený pandemický plán pro případ epidemie velkého rozsahu. Nic takového ale zatím nehrozí a ani nepředpokládáme, že by rozsáhlá epidemie vznikla. Je ale pravda, že pokud by se kmen typu B rozšířil, nemocnost na chřipku by výrazně stoupla," řekl Vít.

Dodal, že minulý týden počet nemocných na chřipku a horní cesty dýchací stoupl v ČR vůči vánočním svátkům o 25 procent a nyní činí 1100 nemocných na 100 000 obyvatel. "Odpovídá to sezónnímu výskytu. V souvislosti skmenem typu B jsme ale zesílili sledovanost nad chřipkovým onemocněním. Nechceme nic ponechat náhodě," řekl Vít.

Chřipku nepodceňujte, varují lékaři

Lékaři doporučují chřipku nepodceňovat. "Je to onemocnění, které může mít vážné následky zejména u starých a nemocných lidí a může být i spouštěčem dalších nemocí," sdělil Právu pražský internista Jakub Malý. Uvedl, že zejména u starých lidí může dojít k vážným komplikacím, především zápalu plic. Na chřipku a s ní spojené nemoci ročně v ČR zemře zhruba 1100 většinou starších a nemocných lidí.

Neměli by ji však podceňovat ani mladší a zdraví lidé, protože se velmi často vrací, oslabuje celkově organizmus a po letech se může projevit i zánětem kloubů či jinou nemocí. Zvlášť opatrní by na chřipku měli být lidé trpící kardiovaskulárními chorobami, diabetici, ale i astmatici.

Chřipka je kapénková nákaza, šíří se smrkáním nebo kýcháním. Proto lidé, kteří ji dostanou by měli být izolováni doma, nechodit do větších kolektivů, kde je možnost, že by mohli nakazit další.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám