Hlavní obsah

Hromadné akce a lyžovačky čekají přísnější opatření

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová po jednání centrálního řídícího týmu oznámila, že navrhne vládě zpřísnění pro hromadné akce. Do 1000 osob budou vedle očkování a prodělání nemoci uznávány i antigenní testy, nad 1000 osob budou z testů uznávány pouze PCR testy. Bezinfekčnost by měla být ověřována i v lyžařských střediscích.

Hromadné akce a lyžovačky čekají přísnější opatřeníVideo: ČTK

 
Článek

Při nákupu jízdenek v lyžařských areálech mají pokladní kontrolovat test, očkování nebo prodělanou nákazu covidem.

Změny by měly platit od 22. listopadu. K dalšímu zpřísnění by mohlo dojít po 14 dnech.

Od 15. listopadu by se měla zkrátit platnost testů pro návštěvy zařízení sociálních služeb.  V případě PCR testů na 3 dny, u antigenních testů na den.

Do jednání se zapojili i odborní zástupci AntiCovid týmu budoucí vládní koalice, přičemž ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) oznámil, že jednání by se měla konat pravidelně.

Babiš: Zpřísnění opatření už neplánujeme

Domácí

Shoda všech je podle Vojtěcha na zásadní roli očkování proti covidu. „Shodli jsme se, že situace není dobrá a je vážná,“ připustil ministr a zdůraznil, že pozitivní vliv očkování se zásadně projevuje a brání zahlcenosti nemocnic. Zatím nedochází k masivnímu omezování plánovaných zákroků.

„Kdybychom měli naočkováno 90 procent populace, měli bychom hospitalizovanou pětinu lidí,“ uvedl ministr.

Ministr apeloval zejména na seniory a další rizikové pacienty, aby využili podání posilující dávky očkování. Stejně tak požádal, aby lidé dodržovali nyní platná opatření, jako je ochrana dýchacích cest či kontrola bezinfekčnosti v restauracích. Podnikatele požádal, aby umožnili zaměstnancům práci z domova.

„Není to boj se současnou vládou,“ apeloval ministr na dodržování opatření.

Vedle toho Vojtěch uvedl, že armáda se bude na projektu chytré karantény podílet minimálně do konce ledna.

Reklama

Výběr článků

Načítám