Hlavní obsah

Hradec Králové ovládly vrtulníky a rychlá kola závodních speciálů

Právo, Vladislav Prouza
Hradec Králové

Rotory vrtulníků a rychlá kola závodních speciálů od veteránů po supermoderní vozy ovládly v sobotu letiště v Hradci Králové. Jednu z největších motoristických akcí Evropy letos navštívilo okolo dvaceti tisíc lidí. Návštěvníci zhlédli například let stíhacího letounu MIG-15 a přihlíželi rychlostním soubojům vrtulníků a sportovních aut.

BEZ KOMENTÁŘE: Vrtulníková akce Helicoptershow na královéhradeckém letištiVideo: Václav Prouza, Právo

 
Článek

”Vzorem je největší světová výstava Festival of Speed v Londýně, kde jsou letadla i vrtulníky nedílnou součástí závodních strojů,“ upřesnil organizátor Rally Show Karel Pohner.

"MIG-15 je jeden z prvních stíhacích proudových letounů české armády, vyráběl se od 50. let, pro armádu přestal létat v 80. letech. Je tichý a rychlý," řekl jeden z pořadatelů Daniel Tuček.

Letoun vyvinuli konstruktéři v Sovětském svazu, licenčně se vyráběl v několika dalších státech včetně Československé republiky. Letouny MiG-15 se nejvíce proslavily v korejské válce, kde se staly obávaným symbolem vyspělosti sovětského leteckého průmyslu.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

MIG-15, který měli dnes diváci možnost vidět, vyrobilo Aero Vodochody v roce 1955 pro polskou armádu. V roce 2013 si ho nadšenci přivezli z USA.

Návštěvníkům akce se dopoledne představil i sportovní vůz Innotech Mysterro, přezdívaný české ferrari, veřejnost ho neviděla 20 let. Legenda z designérské dílny Václava Krále byla k vidění pouze na autosalonu v Brně v roce 1995.

BEZ KOMENTÁŘE: Show na královéhradeckém letištiVideo: Novinky

Na jeho vývoji se pracovalo tři roky, měl to být jeden z nejsilnějších vozů doby. Pro americký trh se plánovalo vyrobit 25 kusů těchto luxusních sportovních aut v ceně 150 tisíc dolarů, což je v současnosti v přepočtu 3,6 miliónu korun. Ze zakázky nakonec sešlo.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Helicoptershow v Hradci Králové

Diváckým lákadlem byly nepochybně rychlostní souboje na jeden kilometr mezi vrtulníky a závodními vozy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám