Hlavní obsah

Hrad skartoval i udělení vyznamenání pro Rychetského

Praha
Aktualizováno

Advokát Tomáš Němeček žádal Kancelář prezidenta republiky (KPR) o zaslání rozhodnutí o státním vyznamenání pro předsedu Ústavního soudu Pavla Rychetského, které prezident nakonec neudělil. Hrad opakovaně odmítl dokument poskytnout a tvrdí, že dokument skartoval. Podle Úřadu na ochranu osobních údajů na to Hrad ale neměl právo.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Vratislav Mynář

Článek

Němeček uvedl v neděli na Facebooku, že žádal KPR nejprve v březnu loňského roku na základě zákona o svobodném přístupu k informacím. Podle svých slov neměl žádný speciální plán, pouze ho zajímalo, jak dokument vypadá.

KPR nejprve odmítla listinu poskytnout. Němeček se odvolal celkem pětkrát a Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ), který o odvolání rozhoduje, rozhodnutí KPR také pětkrát vrátil.

Hrad poprvé Němečkovi sdělil, že poskytnutí kopie listiny by mohlo vést k matení veřejnosti. Podruhé se pak hájil tím, že o rozhodnutí ještě nerozhodl, to zopakoval i potřetí. Ve čtvrtém kole odvolání pak Hrad sdělil, že dotčené rozhodnutí již neexistuje, protože jej zničil. ÚOOÚ pak v rozhodnutí o odvolání oponoval, že pokud je žádaná informace zničena, je třeba ji obnovit.

„V průběhu řízení o poskytnutí informace se nesmí požadovaná informace skartovat, na to je judikatura; pokud ji zničili, musí ji obnovit,“ shrnul Němeček vyjádření ÚOOÚ.

Popáté se v prosinci loňského roku Hrad opět vyjádřil, že listinu již obnovit nejde, protože nelze obstarat spolupodpis tehdejšího předsedy vlády (udělení státních vyznamenání vyžaduje kontrasignaci premiéra), Andreje Babiše, neboť už není premiérem.

Policie prověřuje, zda Hrad skartoval tajnou zprávu k Vrběticím

Domácí

Hrad uvedl, že vzhledem k tomu, že rozhodnutí o udělení státních vyznamenání z roku 2020 byla nahrazena novými a původní byla zrušena, „je právní a faktický stav těchto původních rozhodnutí takový, že již neexistují (tato rozhodnutí nebyla samostatně evidována a z hlediska spisového řádu nebyl důvod je zachovávat).“  A dodal, že příslušné dokumenty byly skartovány.

Na to ÚOOÚ 20. ledna tohoto roku odpověděl, že nejenže není ve spisu záznam o provedení skartace, ale také že Hrad neměl právo listinu zničit. Zároveň rozhodl, že Hrad postupoval v rozporu s právními předpisy, když odmítl podat informaci z důvodu její neexistence a ani se nepokusil ji obnovit.

ÚOOÚ tak odvolání opět vyhověl a rozhodnutí kanceláři vrátil k novému projednání.

Co mělo být zničeno, bylo zničeno, píše Hrad ke skartaci zprávy BIS o Vrběticích

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám