Hlavní obsah

Hrad nechce říct, kolik stály Mynářovy „sólo“ cesty do zahraničí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kancelář prezidenta republiky (KPR) odmítá sdělit, kolik stálo 11 samostatných cest hradního kancléře Vratislava Mynáře do zahraničí za období jeho působení ve funkci, jichž se neúčastnil v doprovodu prezidenta republiky Miloše Zemana. Novinky se na cesty Hradu ptaly na základě informačního zákona.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kancléř Vratislav Mynář

Článek

„Za období od roku 2013 do roku 2022 (podnikl Mynář) 70 cest, z toho 59 cest v rámci vrcholných návštěv prezidenta republiky,“ uvedl Hrad s tím, že za celé delegace bylo uhrazeno 858 624 korun.

Na doplňující otázku, jaké cesty podnikl sám Mynář mimo vrcholné návštěvy prezidenta republiky, Hrad odpověděl, že šlo o pracovní cesty konané na základě ústně sděleného pověření hlavy státu.

Na dotaz, kolik zaplatil Hrad za Mynářovy „sólo cesty“ (tedy cesty, kdy nebyl v doprovodu prezidenta), KPR jen obecně sdělila, že částka 858 624 korun „představuje úhrnnou výši částky, kterou vedoucí KPR vyúčtoval v letech 2013 až 2022 za všechny zahraniční pracovní cesty“.

Částku za Mynářovy samostatné cesty Hrad nekonkretizoval.

Mynář letěl osobně do Dauhá pozvat emíra, vláda o ničem nevěděla

Domácí

Novinky se dále ptaly, jaké osoby doprovázely Mynáře na dotyčné cesty.

„Tato částka zahrnuje, v případě pracovní cesty mimo vrcholnou návštěvu, i výdaje jeho případného doprovodu, tvořeného podle zaměření pracovní cesty zaměstnancem příslušného útvaru KPR, např. odboru zahraničního,“ odpověděla kancelář.

Mynář měl za své funkční období navštívit Slovensko, Rakousko, Polsko, Německo, Izrael, Afghánistán, Rusko, Srbsko, Slovinsko, Rumunsko, Moldavsko, Francii, Maďarsko, Čínu, Tádžikistán, Kazachstán, Jordánsko, Velkou Británii, Ázerbájdžán, USA, Arménii, Makedonii, Mongolsko, Brazílii, Řecko, Portugalsko, Vietnam a Katar.

Právě Katar navštívil Mynář na konci března a podle zjištění Radiožurnálu a serveru iRozhlas o cestě nevědělo dopředu ministerstvo zahraničí ani vláda, která je za zahraniční politiku země odpovědná. Dvoudenní cesta, jejímž účelem bylo pouhé předání pozvání katarskému emírovi k návštěvě Česka, pak stála podle iRozhlasu 100 tisíc korun.

Ministři pojedou do Kataru v druhé polovině června. Řešit chtějí plyn i ropu

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám