Hlavní obsah

Hrad napsal na UEFA kvůli trestu pro Kúdelu

Prezidentská kancelář se dopisem obrátila na disciplinární komisi UEFA v souvislosti s trestem zákazu startu v 10 zápasech, který dostal slávistický obránce Ondřej Kúdela za údajnou rasistickou urážku. Tu měl při zápase Evropské ligy říci hráči Rangers FC Glenu Camarovi. Situaci sleduje i prezident Miloš Zeman.

Foto: Jiří Ovčáček, Twitter

Prezident Miloš Zeman s dcerou Kateřinou při návštěvě utkání na stadionu Slavie v roce 2019.

Článek

Kancléř Vratislav Mynář v dopise poukazuje na nepoměr trestu pro Kúdelu ve srovnání s tresty pro hráče soupeře.

Kemar Roofe, který svým zákrokem zranil slávistického brankáře Ondřeje Koláře, dostal trest na čtyři zápasy a Kamara, který po zápase Kúdelu napadl, odešel se třízápasovým trestem.

Fotbalista Kúdela dostal za rasistickou urážku trest na 10 utkání

Domácí

„Odsuzujete slušného člověka bez jediného důkazu. Znemožňujete sportovci plnit si sen v Evropské lize. To vše jen proto, abyste naplnili zvrácená očekávání úzké skupiny aktivistů a klubu neschopného vítězit na hřišti, o to více však vykřikujícím prázdné a ublížené fráze o rasismu,” napsal Mynář, který se v minulosti na zápasech pražského klubu opakovaně objevoval.

Foto: Ian Macnicol, Reuters

Fotbalista Connor Goldson ve sporu s hráčem Ondřejem Kúdelou

„Se situací je podrobně seznámen prezident republiky Miloš Zeman a považuje ji za významnou nejen z hlediska sportu, ale i z pohledu spravedlnosti a lidské důstojnosti. Vyjadřuje sounáležitost všem občanům České republiky, kteří tuto kauzu sledují a jejím průběhem jsou zklamáni,” uvedl.

V dopise Mynář připomněl, že z boje proti rasismu se stal „boj neúspěšných proti úspěšným”, přičemž hrozí, že „osoba s jinou než černou barvou pleti” bude diskriminována.

Kancléř připomněl, že trest za neprokázaný rasismus rezonuje v české společnosti. „Nepoklekneme před vámi a žádné výhrůžky na českého fotbalového fanouška neplatí,” uvedl s odkazem na gesto pokleknutí před zápasem, které některé kluby praktikují na podporu hnutí Black Lives Matter.

Slavia podala trestní oznámení za napadení Kúdely

Zahraniční

Prezident podle něj přeje všem hráčům a fanouškům, aby se celou záležitostí nenechali odradit a i nadále tak srdnatě podporovali svůj tým.

Vlastníkem Slavie je čínská společnost CITIC.

Reklama

Výběr článků

Načítám