Hlavní obsah

Slavia podala trestní oznámení za napadení Kúdely

– Praha/Glasgow • Aktualizováno

Fotbalový klub Slavia Praha podal v pátek prostřednictvím české ambasády trestní oznámení za fyzické napadení hráče Ondřeje Kúdely. K němu mělo dojít po zápase za přítomnosti delegátů UEFA i trenéra skotských Rangers. Skotská policie pro Novinky uvedla, že trestní oznámení zatím neobdržela, a dodala, že ani jeden klub v souvislosti se zápasem neoznámil žádné protiprávní jednání.

Foto: Andrew Milligan, Reuters

Glen Kamara v potyčce s Ondřejem Kúdelou (vpravo)

Článek

„Napadení hráče Ondřeje Kúdely bylo připraveno a promyšleno včetně vědomého zakrytí kamer na místě incidentu. Brutální a surový útok byl veden s plnou intenzitou s cílem zranit a způsobit fyzickou újmu,” píše v nejnovějším prohlášení Slavia. Trestní oznámení podala prostřednictvím českého velvyslanectví ve Spojeném království.

Klub dále uvedl, že v trestním oznámení zahrnul jména svědků, kteří u incidentu byli přítomni, včetně delegátů UEFA a trenéra skotského týmu Stevena Gerrarda.

Slávisté ve Skotsku volali policii. Jejich hráč byl zbit v útrobách stadionu

Zahraniční

Podrobnosti o údajném napadení poodkryl klub v předchozím vyjádření z pátečního odpoledne. K úderu pěstí mělo dojít od hráče Rangers Glena Kamary, který slávistického stopera v závěru zápasu osočil z rasismu.

Britský tisk tvrdí, že zná rasistickou urážku od slávisty

Evropa

„Po zápase bylo pod patronátem a za přítomnosti delegace UEFA zorganizováno setkání trenérů obou klubů a hráčů Ondřeje Kúdely a Glena Kamary. Po příchodu slávistických představitelů byl Ondřej Kúdela hráčem Rangers FC fyzicky napaden a udeřen pěstí do obličeje. Hráč Rangers FC poté utekl do kabin a beze slova omluvy ho následoval i trenér soupeře Steven Gerrard,” tvrdí Slavia.

Skotská policie ústy své mluvčí uvedla, že doposud žádné trestní oznámení neobdržela. „V souvislosti se včerejším zápasem neoznámil ani jeden z klubů protiprávní jednání. Skotská policie kontaktovala zástupce klubů a ujistila je, že pokud bude nějaké obvinění obdrženo, tak ho patřičně prověří,” dodala mluvčí pro Novinky.

Mluvčí zároveň popřela i zprávy o tom, že by byl pražský klub eskortován ze stadionu na hotel policií. „Ne, takové informace nemáme,” řekla Novinkám.

Co se vlastně stalo

Závěr čtvrtečního zápasu Evropské ligy byl velmi emotivní. Domácí celek hrál bez dvou vyloučených hráčů a dvougólové manko špatně nesl. Po jednom z řady surových zákroků přiběhl v 87. minutě Kúdela ke Kamarovi.

Se zakrytými ústy řekl finskému hráči tmavé pleti cosi, co ho naprosto rozlítilo. „To bylo do pr.... rasistický!,“ křičel podle bulvárního serveru The Sun.

Další hráč skotského týmu Bongani Zungu ale hned na to vystartoval směrem k rozhodčímu a křičel:  „Řekl mu fu..... monkey”, („zk..... opice“). Následně se bouřili i další hráči týmu z Glasgow. Ondřej Kúdela však obvinění z rasismu rezolutně odmítá.

„Řekl jsem mu: You are fu..... guy (Jsi zm..). Bylo to prostě řečeno v emocích po těch dvou červených kartách a několika brutálních zákrocích soupeře. Ale naprosto odmítám rasismus,” řekl Kúdela pro klubové médium.

Reklama

Výběr článků

Načítám