Hlavní obsah

Hracholusky začaly upouštět už 18. května, Plzeň může děkovat

Právo, Ivan Blažek

Někteří je měli za blázny a někteří na ně měli vztek. Bylo to trochu, jako když si starý Noe stavěl archu na kopci. Výrazně dřív než jinde, už 18. května, uprostřed jarní pohody, začali vodohospodáři z plzeňského Povodí Vltavy upouštět hracholuskou přehradu na řece Mži. Kdyby to neučinili, prohnala se Berounkou daleko ničivější povodeň, než jaké jsme byli svědky v minulých dnech. A vděčná jim může být hlavně Plzeň.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Předpovědní modely jsou podle Petra Vicendy jedním z klíčů pro správný odhad, kdy upouštět.

Článek

„Začít upouštět, až když se objevila varování meteorologů, na plzeňské Roudné by bylo o tři čtvrtě metru vody více. A zasáhla by až do obytné zástavby,“ řekl Právu dispečer povodí Petr Vicenda.

Včasným upuštěním nádrže se podařilo hladinu do začátku povodní srazit o dva metry a ještě ve středu přehrada vypouštěla neškodný padesátikubíkový odtok, bez zmíněných opatření by byl dvojnásobný.

„Navíc by přišel do situace, kdy kulminovaly další plzeňské řeky, Radbuza a Úhlava,“ připomněl dispečer.

Předvídavost zdejších vodohospodářů ocenil plzeňský primátor Martin Baxa (ODS): „Jejich rozhodnutí připravit hracholuskou nádrž na povodně nám zásadně pomohlo.“ Není to však jen o předvídavosti, ale i o štěstí.

„Kdyby tady spadl stejný objem srážek jako v jižních Čechách, tak by upuštěná nádrž povodňovou vlnu zpozdila jen o pár hodin,“ konstatoval Vicenda.

Zaděláno na pohromu

Pokyn k upouštění přišel týden předtím, než v kraji udeřily první silnější lijáky, a čtrnáct dní před kritickou sobotou 1. června.

„Jaro mělo dost divoký průběh, od začátku května se objevovaly dešťové srážky, které region sytily, nenápadně, s každým dalším deštěm,“ řekl Vicenda.

„Sledovali jsme i střednědobé prognózy zejména zahraničních meteorologů, hlavně americký a anglický model. A ty tehdy ukázaly, že tudy bude procházet systém tlakových níží po nebezpečné linii od Středomoří, přes Balkán až po střední a severovýchodní Evropu. Tyto systémy přinášejí vydatné srážky, a zvláště pokud setrvají delší dobu, působí problémy,“ dodal.

Přišel povel k upouštění Hracholusek, nejoblíbenější rekreační plochy v kraji. Nadávali rybáři, jikry nakladené na pobřežních rostlinách se totiž ocitly na suchu. A nadávali chataři, proč místo na vodu koukají na bahno. „Dnes naše rozhodnutí všichni kvitují s povděkem,“ uzavřel ředitel plzeňské pobočky Povodí Vltavy Miloň Kučera.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám