Hlavní obsah

Houbařská sezóna začala, rostou všechny běžné druhy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Houbařská sezóna podle mykologů už začala a najít se dají prakticky všechny obvyklé druhy letních hub, jako jsou hřiby, holubinky, žampióny či muchomůrky růžovky. Houbaři mají šanci hlavně v oblastech, kde se vyskytly vydatnější srážky.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační fotografie

Článek

„Dá se říci, že rostou všude. Ale tím, jak jsou nerovnoměrné srážky a lokální bouřky, může to být tak, že v jednom lese je hub dost a v druhém o pět kilometrů dále nic," uvedl Jan Borovička z České mykologické společnosti, podle něhož letos začala sezóna dříve než loni.

Upozornil, že z problematických hub už roste muchomůrka růžovka, která je lehce zaměnitelná s prudce jedovatou muchomůrkou tygrovanou. „Je potřeba, aby každý, kdo sbírá tuto houbu, věděl úplně přesně, podle čeho ji má poznat, aby nedošlo k záměně,” řekl.

Mezi žampióny je třeba dát si pozor na pečárku zápašní, což je mírně jedovatý druh. Velmi hojně rostou hřiby kováře a také hřiby koloděje, které intenzivně modrají, když se překrojí. Ty obsahují látky, které mohou způsobit trávicí potíže, podle Borovičky je nutné je dostatečně tepelně upravit.

Pokud by se chtěl někdo o víkendu vypravit do lesa s mykology, může zavítat v sobotu do Rychnova nad Kněžnou. Místní mykologický klub tu pořádá vycházku „Otevírání lesa”. Více na webu České mykologické společnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám