Hlavní obsah

Hotovo. Strany podepsaly koaliční smlouvu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Lídři stran ČSSD, ANO a KDU-ČSL v pondělí ve Sněmovně podepsali koaliční smlouvu, která popisuje program a principy spolupráce vznikající trojkoalice. Vláda má mít 17 postů včetně premiéra a dvou ministrů bez portfeje. ČSSD obsadí v kabinetu osm křesel, ANO šest a lidovci tři. Koalice se může v dolní parlamentní komoře opřít o 111 hlasů.

Podpis koaliční smlouvyVideo: Novinky

 
Článek

„Před malou chvílí tady, v Poslanecké sněmovně byla podepsána koaliční smlouva,“ informoval v pondělí odpoledne předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. „Je to koaliční smlouva, která vytváří předpoklady pro vznik nové vlády,“ uvedl.

Pochválil, že koaliční smlouva byla podepsána 72 dní od voleb. „Vznikající koalice je připravena jak po programové, tak po personální stránce na to, aby se ujala vládní odpovědnosti,“ poznamenal. Ve vzniklé koalici vidí podle svých slov naději na zlepšení fungování státu a posílení jeho stability.

V prvních 100 dnech nové vlády by se Sobotka chtěl zaměřit hlavně na stabilizaci v oblasti zdravotnictví, kde nyní vypadly příjmy v podobě poplatků, a na zajištění funkčnosti úřadů práce.

Sobotka schůzku se Zemanem zatím nemá

Sobotka dohodu předloží prezidentovi republiky Miloši Zemanovi. Šéfové stran současně zveřejnili jména lidí, které nominují na posty jednotlivých ministerstev nové vlády.

Sobotka zopakoval, že nyní je na řadě prezident, aby jmenoval premiéra a na jeho návrh členy vlády, jak stanoví ústava. Zatím si ale podle jeho slov se Zemanem neurčili termín schůzky. Až se tak stane, prezidentovi předá jeden exemplář podepsané koaliční smlouvy.

„Udělali jsme vše, co bylo z naší strany možné,“ prohlásil Sobotka, podle kterého by nyní neměl Zeman otálet a jednat podle ústavy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zleva předseda hnutí ANO Andrej Babiš, šéf ČSSD Bohuslav Sobotka a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek po podpisu koaliční smlouvy.

Babiš se zastal svých kandidátů

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš odmítl výtky na adresu některých jeho nominantů na ministry. Zmínil například Antonína Prachaře, kandidáta na ministerstvo dopravy, který donedávna vedl akciovou společnost Omega Servis Holding, která podniká v přepravě chemikálií a sypkých materiálů po silnici i železnici. Babiš zdůraznil, že Prachař již firmu nevlastní, prodal ji nadnárodní společnosti a čeká na poslední splátku. „Rozhodně se nejedná o nějaký střet zájmů,“ řekl s tím, že Prachař je odborník a muž na svém místě.

Stojí i za jmenováním Martina Stropnického na ministerstvo obrany, což kritizoval prezident Miloš Zeman. „Pan Stropnický je dobrý kandidát,“ uvedl Babiš s poukazem na to, že v EU má pouze Itálie ministra obrany, který má vojenskou odbornost.

Objevily se také kritické hlasy vůči Richardu Brabcovi, navrhovanému na ministerstvo životního prostředí. Ten byl šéfem průmyslových společností. „Je skutečně úsměvné podsouvat tady nějaké spekulace, že by chtěl někdo zneužívat tuhle pozici,“ komentoval Babiš kritiku.

Program dohodly strany už před Vánocemi

Padesátistránkový dokument obsahuje program, na němž se trojkoalice dohodla už před Vánocemi. Budoucí kabinet slibuje mimo jiné zvyšování důchodů, vyšší minimální mzdu a daňové slevy na druhé a další dítě. Zruší většinu zdravotnických poplatků. Od roku 2015 plánuje snížení DPH na léky, knihy, dětskou výživu a pleny. K dodržení nejvýše tříprocentního deficitu veřejných financí má vést lepší výběr daní i hledání úspor ve státní správě.

Další část dokumentu popisuje poměr zastoupení jednotlivých stran ve vládě a principy jejich spolupráce. ČSSD by měla obsadit například ministerstvo vnitra, průmyslu, zahraničí, práce a zdravotnictví, hnutí ANO bude mít na starost mimo jiné finance, dopravu, spravedlnost a obranu. Lidovci nominují své kandidáty na post ministra zemědělství, kultury a vicepremiéra pro vědu.

Čeká se na Zemana

Předběžný seznam kandidátů na ministry dovezl Sobotka už v pátek Zemanovi na zámek v Lánech. Hovoří se o tom, že prezident by mohl mít problém některé z nich jmenovat. Sobotka ale uvedl, že koalice bude za konečným seznamem nominací do vlády stát.

Do měsíce od jmenování musí kabinet předstoupit před Sněmovnu se žádostí o vyslovení důvěry. Mohlo by to být někdy v únoru. Koalice ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL má nyní ve dvousetčlenné dolní komoře většinu 111 hlasů.

Přehled kandidátů na ministry vznikající koaliční vlády
ČSSD
premiérBohuslav Sobotka
ministr práce a sociálních věcíPetr Krčál
ministr pro legislativní radu vlády, lidská práva a rovné příležitostiJiří Dienstbier
ministr průmysluJan Mládek
ministr školstvíMarcel Chládek
ministr vnitraMilan Chovanec
ministr zahraničíLubomír Zaorálek
ministr zdravotnictvíSvatopluk Němeček
ANO 2011
ministr financí a vicepremiér pro ekonomikuAndrej Babiš
ministr dopravyAntonín Prachař
ministr obranyMartin Stropnický
ministryně pro místní rozvojVěra Jourová
ministryně spravedlnostiHelena Válková
ministr životního prostředíRichard Brabec
KDU-ČSL
ministr bez portfeje pro vědu a inovacePavel Bělobrádek
ministr kulturyDaniel Herman
ministr zemědělstvíMarian Jurečka

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám