Hlavní obsah

Hory zaplavují lyžaři, podmínky jsou téměř ideální

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Lyžaři se mohou radovat. Čeká je téměř ideální víkend. Na přelomu starého a nového roku totiž připadlo ve většině nejnavštěvovanějších českých horských středisek hodně centimetrů sněhu. K tomu se přidalo i mrazivé a slunečné počasí. Mráz ale vydrží jen přes víkend. Pak se bude oteplovat a na Tři krále vystoupí rtuť teploměru až šest dílků nad nulu.

Foto: Herbert Ullrich

Jana Ullrichová - Hlubina, z cyklu Kosmické variace, 2007, olej na plátně, 100 x 100 cm, foto Herbert Ullrich

Článek

"Den před Silvestrem jsme museli stavět auta při silnici. Teď už lidí trochu ubylo, takže parkoviště máme zaplněna zhruba ze sedmdesáti procent," konstatoval Miloslav Tomíček, ředitel Technických služeb ve Špindlerově Mlýně, kde disponují víc než tisícovkou parkovacích míst.

Permanentka ve Špindlu s kompletně zasněženými sjezdovkami vyjde na 550 korun, na Horních Mísečkách už najdou běžkaři objekt s veškerým sociálním zázemím i upravené tratě. "Čekací doby u lanovek se pohybují kolem deseti minut," dodal ředitel špindlerovského Skiareálu Jiří Beran.

Turisté v posledních dnech zcela zaplnili i Harrachov. "Nejdelší fronta ale trvá tak čtvrthodinku. Lyžování se nyní bude jen zlepšovat," poznamenal ředitel harrachovského areálu Jiří Krejčí.

Na Špičák jezdí už i velké vleky

V Železné Rudě na Klatovsku jsou v provozu už i velké vleky na vrchol Špičáku. "Jezdí se na pěti sjezdových tratích, je puštěno osm vleků," informují správci lyžařského areálu. Sjezdovky pokrývá pětatřicet centimetrů přírodního a technického sněhu. V pátek ještě připadl další, drobně sněžilo.

V lyžařském areálu Kobyla v Zadově na Prachaticku je půl metru technického a přírodního sněhu, spuštěny jsou tři vleky. Na Nových Hutích, kde je 35 cm přírodního sněhu, spustili provozovatelé velký vlek Tatrapoma, na Churáňově se také lyžuje, je tam 35 centimetrů přírodního sněhu.

Kramolín také pro běžkaře

Nová dvousedačková lanovka, která byla uvedena do provozu počátkem letošní zimní sezóny, láká do lyžařského areálu Kramolín u Lipenského jezera stále více lyžařů. Podle odhadů místních vlekařů tu bude plno i o tomto víkendu.

"Očekáváme sice odjezd velké části ubytovaných hostů, ale kvalitní lyžováním si jistě nenechají ujít mnozí obyvatelé a chataři nejen z nejbližšího okolí," řekl v pátek Právu ředitel provozovatelské společnosti Lipno Servis Luboš Krejza. Na kramolínských sjezdovkách leží v průměru kolem pětatřiceti centimetrů přírodního prašanu s technickým podkladem.

V Jizerkách pozor

V Jizerských horách pojedou o víkendu vleky a lanovky ve všech střediscích, tedy v Bedřichově, na Severáku i Špičáku. "Ve střediscích je i s umělým sněhem asi 20 až 25 centimetrů vysoká vrstva, na hřebenech je pak kolem 20 centimetrů. Na sjezdovkách je ale třeba dávat pozor, protože podklad je zledovatělý, některá místa jsou i vyfoukaná od větru. Každý den ošetřujeme kolem 10 až 15 zraněných lyžařů," upozornil Pavel Kudrna z jizerské Horské služby v Bedřichově.

Se strojově upravenou stopou mohou počítat na jizerské magistrále i milovníci běžeckého sportu. Na Ještědu si naopak stále lidé o víkendu nezalyžují, sněhová děla totiž pracují kvůli mistrovství republiky a světovému poháru hlavně ve skokanském areálu.

Vleky naopak jedou naplno v orlickohorských Říčkách, Deštném a Čenkovicích za celodenní skipas od 300 do 360 korun.

Rokytnice a Bouřňák mají zatím problémy

Nedostatek sněhu zatím Spartaku v Rokytnici nad Jizerou nedovolil spustit lanovou dráhu na Lysou horu. Vlekaři však díky technicky zasněženým sjezdovkám mohli alespoň pustit všechny vleky za zvýhodněné jízdné 470 korun denně. "Sjezdovka pod lanovkou bohužel potřebuje víc než třicet centimetrů přírodního sněhu," informoval v pátek Právo Bohumír Šlégr z rokytnické lanovky.

Na Bouřňáku se hoteliéři a provozovatelé vleků jen smutně koukají k obloze. Na rozdíl od jiných míst v republice tu nesněží. "Máme sice všechny vleky v provozu, ale na lyžování to tu rozhodně není ideální. Snažíme se zasněžit alespoň slalomový svah, už máme pod sněhem spodní část, do příštího týdne by mohl být zasněžený celý," postěžoval si jako jeden z mála šéf Sport centra Bouřňák Jaromír Pospíšil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám