Hlavní obsah

Hory jsou rizikové, tvrdí ministerstvo a ukázalo mapu. Je tam Polabí i jih Moravy

Novinky, jas

Ministerstvo zdravotnictví se rozhodlo ukázat, že na horách je vyšší riziko nákazy covidem-19. S odkazem na data Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) tvrdí, že situace je nejkritičtější v příhraničí a v horských střediscích. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) lidé, kteří vyrazili na hory sportovat nebo třeba jen za čerstvým vzduchem, zhoršují epidemickou situaci.

Foto: ÚZIS s Mapy.cz

14denní počet nových případů k 31.1. 2021 na 100 tis. obyvatel.

Článek

K informaci o rizikových oblastech připojilo ministerstvo mapu, z níž by člověk neznalý zeměpisu mohl nabýt dojmu, že si dobře zalyžuje za jihu Moravy, na Nymbursku v Polabí nebo na Benešovsku, zatímco Šumavu, Krušné hory, Jeseníky či Beskydy by minul bez povšimnutí.

Vysoké počty nových případů totiž nejsou zdaleka doménou pouze některých horských oblastí, ale daleko většího počtu regionů. Ministerstvo navíc zcela pominulo vliv pendlerů, kteří většinou pocházejí z příhraničních, tedy horských oblastí.

Lyžaři vyrazili na sjezdovky. V Česku se navzdory zákazům rozjely vleky

Domácí

Ministr se nicméně rozhodl apelovat na ty, kteří vládní nařízení nedodržují.

„Situace v horských střediscích a příhraničních oblastech je kritická. Nová data jasně ukazují, že řada obyvatel ignoruje nařízení,“ tvrdí Blatný s tím, že se v horských oblastech setkávají lidé z celé země.

Podle dat ministerstva přibylo v regionech s horskými středisky za posledních 7 dní 540 nových případů na 100 tisíc obyvatel. V ostatních regionech je to přibližně o 100 méně – 465.

Z mapy ovšem plyne, že v některých horských regionech s horskými středisky je situace opravdu vážná, v jiných, kam také jezdí lidé lyžovat a sáňkovat, ale vůbec. Naopak v některých vyloženě nehorských oblastech je počet nakažených vysoký a v jiných zase nízký. Ministerstvo uvedlo, že rizikovost horských oblastí z mapy jistilo tím, že zprůměrovalo nákazy v okresech horských a nehorských.

Tezi ministerstvo dokládá i počty hospitalizovaných za poslední týden. Horské oblasti mají 46,9 hospitalizovaného na 100 000 obyvatel, ostatní regiony 38,7.

Zhruba o 100 vyšší je na horách a v pohraničí počet nových případů u lidí nad 65 let. Data ministerstvo vztáhlo k posledním dvěma týdnům v přepočtu na 100 tisíc obyvatel.

Porušili, co mohli. Noční mejdan v Teplicích: V hlavních rolích Hnilička, Šlégr, Paroubek, Benda

Domácí

„Upozorňuji na to, že zatímco většina obyvatel dodržuje nařízení, tak zde se najdou tací, kteří tato opatření ignorují. Pokud se nepodaří dostat situaci pod kontrolu, bude to špatná zpráva pro nás všechny,“ konstatoval Blatný a přidal i varování před kolapsem zdravotnického systému.

„Již nyní jsou některé nemocnice přeplněné. Může dojít k situaci, kdy se nebudou moct postarat o lidi s úrazy, infarkty nebo dalšími nemocemi,“ uzavřel.

Anketa

Jezdíte tuto zimu na hory?
Často
16,3 %
Občas
12,7 %
Ne
71 %
Celkem hlasovalo 27853 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám