Hlavní obsah

Horáček musí vrátit 14 miliónů

Právo, Adéla Jelínková, Matěj Říha

Kolem společnosti První chráněná dílna obviněného ústeckého podnikatele Tomáše Horáčka se objevuje stále víc záhad a kontroverzí. Neexistující pražská pobočka, neviditelní hendikepovaní, díky jejichž údajnému zaměstnávání podnikatel získával výhodu při soutěžích o veřejné zakázky, a také pochybné dotace. Jak Právo nyní zjistilo, Horáček, ústřední postava údajné korupční kauzy Bulovka, bude muset dotace určené na vybavení dílny vracet.

Foto: Novinky

Zásah v Nemocnici Na Bulovce

Článek

Podle kontrolorů podnik porušil rozpočtovou kázeň, když nechal stroje, na jejichž pořízení získal 14 miliónů korun z Evropské unie, ležet ladem.

Přestože je Horáček již měsíc ve vězení a jeho pobyt v cele bude pokračovat dál, jelikož pražský městský soud v úterý zamítl jeho stížnost o propuštění, získává jeho dílna stále nové zakázky a uzavírá další kontrakty - opět převážně s nemocnicemi.

Na to, že chráněná dílna, jež má podle údajů společnosti zaměstnávat přes tři stovky hendikepovaných, porušovala pravidla dotací, upozornili po kontrole na místě jejího ústeckého sídla tamní inspektoři z finančního úřadu již v roce 2016.

Porušení rozpočtové kázně bude postiženo odvodem ve výši celkové částky dosud vyplacené dotace společnosti První chráněná dílna v každém projektu podpořeném z fondů EU
mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu

Podle nich si Horáček sice nechal z evropských zdrojů vyplatit 14 miliónů na šicí a žehlicí linku, jež by obsluhovali postižení, stroje ale prý ležely pod plachtou a nebyly ani zapojeny.

„Technologie zařízení, pořízená v rámci podpůrných projektů, musela být příjemcem používána po celou dobu realizace a po dobu tří let od data ukončení projektu - tedy do 31. 12. 2018,“ přiblížila Právu mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Štěpánka Filipová.

I další dotace?

Ta zároveň sdělila, že „porušení rozpočtové kázně bude postiženo odvodem ve výši celkové částky dosud vyplacené dotace společnosti První chráněná dílna v každém projektu podpořeném z fondů EU“.

Podle experta na evropské dotace Jiřího Kvíze ze společnosti Enovation to znamená, že Horáček bude vracet celých 14 miliónů. „Porušení rozpočtové kázně je nejhrubší možné porušení dotačních pravidel, při kterém je komplet odebrána dotace,“ vysvětlil Kvíz.

Podle něj je navíc otázka, zdali pokuta nezasáhne ještě nějaké jiné dotace, které Horáčkovi byly v minulosti z Unie vyplaceny.

Podrobnosti nechtěly úřady vzhledem k probíhajícímu šetření sdělit. Podle Filipa Běhala z ministerstva financí bude společnost muset uhradit takzvaný odvod za porušení rozpočtové kázně, případně navýšený ještě o penále za prodlení s ním.

Foto: Adéla Jelínková, Právo

Dům, ve kterém má nahlášený trvalý pobyt jak Horáček, tak jeho jednatel Štercl.

V souvislosti s čachry s dotacemi První chráněnou dílnu vyšetřovala i ústecká hospodářská kriminálka. Podle ní ale společnost dotační podvod nespáchala. „Je to věc, kterou jsme prověřovali, a je ukončená s tím, že nebylo zjištěno protiprávní jednání,“ potvrdila Právu mluvčí ústecké krajské policie Alena Bartošová.

Neviditelní lidé? Úřad na nic nepřišel

První chráněná dílna získala jen od ministerstva průmyslu za posledních deset let 34 miliónů v dotacích. Další milióny jí plynuly z pracovních úřadů – kvůli tomu, že údajně zaměstnává hendikepované.

Jak ale redaktoři Práva zjistili a informovali již před více než týdnem, podle lidí žijících či pracujících v okolí ústeckého sídla a zároveň hlavní pobočky dílny se v objektu hendikepovaní téměř nepohybují.

Pražská pobočka společnosti, která měla zaměstnávat další postižené, navíc existuje jen na papíře. Hendikepovaní měli pracovat právě u strojů, které nebyly ani v provozu. Údajné kontroly z pracovních úřadů ale v činnosti společnosti nic zvláštního neshledaly.

„V rámci své kompetence Úřad práce České republiky své povinnosti plní a kontroly u zaměstnavatele proběhly,“ řekl Právu mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Martin Bačkovský s tím, že úředníci nic nezjistili.

Foto: Adéla Jelínková, Právo

Za těmito dveřmi se má nacházet dílna, která zaměstnává přes tři stovky hendikepovaných.

Na dílnu si nyní posvítil i inspektorát práce. Podle tamního mluvčího Richarda Kolibače je ve společnosti v současnosti prováděna kontrola inspektorátem práce pro Ústecký a Liberecký kraj.

„Vzhledem k tomu, že kontrola stále probíhá, nemůžeme poskytnout bližší informace,“ vysvětlil Kolibač s tím, že na firmu přišly podněty upozorňující na možné porušování právních předpisů.

V posledních třech letech získala dílna, podle údajů Finanční správy, téměř milión korun i z Evropského sociálního fondu - na podporu zaměstnanosti znevýhodněných skupin. Další milión společnost mezi lety 2014 a 2015 inkasovala přímo od ministerstva práce.

Reklama

Výběr článků

Načítám