Hlavní obsah

Hodovští proti radioaktivním odpadům

HODOV

Obyvatelé Hodova na Třebíčsku nesouhlasí s tím, aby na území jejich obce vzniklo úložiště radioaktivních odpadů. Proti jeho stavbě se v sobotním obecním referendu vyslovilo 96 %voličů. Referenda se zúčastnilo 72,5 % oprávněných občanů. 95 %voličů zastupitelstvo obce, aby využilo všech zákonných prostředků k zabránění výstavby úložiště na území obce.

Foto: Soňa Chloupková

ředitelka Mgr. Jana Cabadajová děkuje za Čestné uznání

Článek

Katastr obce Hodov tvoří přibližně polovinu lokality Budišov, která je jednou z šesti oblastí vybraných pro možné vybudování hlubinného úložiště radioaktivního odpadu.

Do roku 2015 musí Správa úložišť radioaktivního odpadu vybrat dvě nejvhodnější místa. Úložiště by mělo být uvedeno do provozu v roce 2065.

Lidová hlasování budou pokračovat i v dalších obcích. Ve dnech 24. a 31. ledna příštího roku se uskuteční v obcích Rudíkov, Budišov a Nárameč, řekl Oldřich Svoboda z občanského sdružení Zdravý domov Vysočina.

Členové sdružení pořádají besedy s občany, organizují petice a protestní akce. Jednu z nich uskutečnili v polovině září, kdy na poli mezi obcemi Hodov a Nárameč pluhem vyorali obrovský nápis NE. Lidé tím vyjádřili nesouhlas se zahájením leteckých průzkumných prací v lokalitě. "Jsme zásadně proti úložišti, jeho stavba by zničila okolní krajinu," řekl Svoboda. Letecký a družicový průzkum všech lokalit by měla firma Aquatest provést do konce roku 2005.

Další vybranou lokalitou je Rohozná na Vysočině, v úvahu připadají také Lubenec-Blatno v Ústeckém kraji, Pačejov v Plzeňském kraji a Pluhův Žďár-Lodhéřov a Božejice-Vlksice v Jihočeském kraji.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám