Hlavní obsah

Hnilička chce pro sport další stamiliony

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po tahanicích ČSSD s ANO o navyšování peněz pro jednotlivé resorty bude muset vláda rozetnout spor i mezi politiky Babišova hnutí. Šéf Národní sportovní agentury Milan Hnilička (ANO) se v pondělí při jednání vlády střetne s ministryní financí za ANO Alenou Schillerovou o peníze pro sport.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Poslanec za ANO a vládní zmocněnec pro sport Milan Hnilička.

Článek

Hnilička předložil vládě žádost o finance na obnovu a rozvoj sportovišť pro letošní rok ve výši 2,3 miliardy korun. To je o 800 milionů víc, než bylo schváleno. S tím ale rozhodně strážkyně státní kasy nesouhlasí.

Jde o opětovné nastartování sportovního odvětví
Milan Hnilička

„Ministerstvo financí požaduje, aby byla dodržena původně dohodnutá částka navýšení rozpočtu kapitoly NSA pro podporu sportu v oblasti investic ve výši 1,5 mld. Kč. S ohledem na aktuální možnosti státního rozpočtu nelze s požadovaným navýšením o další 0,8 miliardy korun souhlasit,“ odmítlo MF Hniličkův požadavek s tím, že bude muset tedy rozhodnout vláda.

Podle šéfa agentury je „hlavním účelem navrhovaných opatření zachování sportovní infrastruktury v České republice, podpora investic, minimalizace dopadů pandemie a opětovné nastartování sportovního odvětví“.

PES nebude štěkat na sport. Bude se řídit jinou tabulkou

Domácí

Připomíná, že řada investic je již připravena a pouze byla odložena kvůli pandemii na jaře. O uvolňování peněz na jednotlivé akce by se podle něho rozhodovalo podle aktuální potřeby a také s ohledem na ekonomickou situaci. Jak dodal, „investiční akce přinesou nové příležitosti pro podnikatele podílející se na jejich realizaci“.

Investice 6,4 mld. na čtyři roky

Hniličkův plán počítá s tím, že do sportovních investic do roku 2024 by šlo 6,4 miliardy korun. Peníze by plynuly prostřednictvím tří programů.

Program Regionální sportovní infrastruktura směřuje na modernizaci, rekonstrukci i výstavbu sportovních zařízení včetně jejich zázemí a mj. vybudování bezbariérových přístupů. Provozovatelé sportovišť mohou získat od jednoho do 50 milionů, nejvíce však 70 procent výdajů. Program nadregionální sportovní infrastruktury je zaměřen na podporu výkonnostního a vrcholového sportu a může přispět i k rozvoji sportu dětí a mládeže či sportu zdravotně postižených osob.

Dotace se může týkat fotbalových stadionů, sportovních hal a zimních stadionů, atletických hal, cyklistických velodromů a či plaveckých bazénů. Počítá se také s možností vybudování sportoviště pro rychlobruslení.

Ráno rychlotest, odpoledne na fotbal? V Británii uvažují o návratu k normálu

Koronavirus

Limitem je divácká kapacita. V těchto případech může dotace dosáhnout poloviny výdajů, přičemž poskytnutá suma se může pohybovat mezi 50 a třemi sty miliony korun.

Z programu Výstavba standardizované sportovní infrastruktury by se měly budovat tréninkové sportovní haly pro míčové sporty nebo pro hokej a plavecké pětadvacetimetrové bazény. Na ně mohou žádat provozovatelé dotaci až 70 procent s tím, že je stanovena horní hranice u hal 60 milionů a u zimních a plaveckých stadionů 90 milionů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám