Hlavní obsah

Hlasování bude čekat na příchod Marvanové

Novinky, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Všechno možné jsou ochotni udělat politici vládní koalice pro to, aby se novopečená matka Hana Marvanová (US-DEU) zúčastnila schůze Sněmovny, která začne příští úterý. Nezastaví se ani před oddalováním rozhodujících hlasování o osudu reformy veřejných financí, aby se počkalo na její příchod.

Foto: PČR

Ilustrační foto

Článek

Zdravotní stav Marvanové a jejího syna Andreje dnes zajímá politiky více než postoj některých rebelujících poslanců soc. dem. k reformě veřejných financí. Podle informací Práva Marvanová zatím zůstává v porodnici U Apolináře a cítí se dobře, v pořádku je i Andrej, který váží 3,8 kg a měří 55 cm.

Přijde vůbec?

V lobbistických kruzích se šíří zpráva, že Marvanová je natolik zaujata svou rolí matky, že se ve Sněmovně neukáže nejméně dva měsíce a hlasování o reformě veřejných financí se tudíž nezúčastní. Koaličníci však hovoří o tom, že jejich poslanci budou v plném počtu. Koalice totiž počítá s hlasem Marvanové zejména při zvrácení prezidentova veta a senátního vzdoru týkajících se zákona o dani z přidané hodnoty a zákona o spotřební dani.

Kdyby na schůzi chyběla, nastaly by pro vládu krušné chvíle. Proto jsou koaliční poslanci podle místopředsedkyně Sněmovny Jitky Kupčové (ČSSD) připraveni oddalovat hlasování o dvou vrácených zákonech do chvíle, než se ho bude moci Marvanová účastnit.

Chtějí ji chovat jako v bavlnce

Navíc chtějí Marvanovou chovat jako v bavlnce. Pro ulehčení situace novopečené matky poskytla kancelář Sněmovny Marvanové samostatnou místnost nedaleko zasedacího sálu, kde by mohla v případě potřeby své dítě přebalit či nakojit. Tuto místnost využívala poslankyně ještě před porodem pro to, aby v pokročilém stadiu těhotenství nemusela při schůzi komory opakovaně dobíhat na hlasování ze vzdálenější budovy, kde sdílí svou kancelář s dalším kolegou.

Sama Marvanová si do začátku příštího týdne dala bobříka mlčení, neboť podle jejích blízkých má nyní zcela jiné starosti než politiku. O té se s ní zdráhá hovořit podle Patrika Nachera, mluvčího místopředsedy vlády Petra Mareše, také jeho šéf: "Prvotní pro něj je, jak se cítí a zda je vše v pořádku," řekl Právu Nacher s tím, že Mareš jako rovněž novopečený otec chápe situaci matky po porodu.

Reklama

Související články

Poslankyně Hana Marvanová má syna Andreje

Poslankyně Hana Marvanová (US-DEU) porodila odpoledne v porodnici v Praze u Apolináře syna, kterému dala jméno Andrej. Marvanová je svobodnou matkou...

Výběr článků

Načítám