Hlavní obsah

Hlasoval jsem pro jednání s ČSSD, vláda musí být do prázdnin, řekl Babiš

Novinky, zpe
Praha

Hnutí ANO a ČSSD spolu k vyjednávacímu stolu usednou v pondělí. Novinářům to ve Sněmovně řekl premiér a šéf ANO Andrej Babiš. Uvedl také, že on sám na čtvrtečním jednání výboru hnutí hlasoval pro obnovení námluv se soc. dem. Vláda s důvěrou by podle něj měla být do konce června.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda strany a premiér v demisi Andrej Babiš přichází na jednání výboru hnutí ANO.

Článek

Babiš nechtěl říci, co ČSSD na pondělním jednání nabídne. Neprozradil ani, zda straně přenechá vedení ministerstva vnitra nebo financí. „Budeme pokračovat, odpíchneme se od toho posledního jednání,“ sdělil Babiš.

Uvedl, že on sám na jednání čtvrtečního výboru hlasoval pro obnovení jednání se soc. dem. „Když jsem šel hlasovat, tak jsem si kladl různé otázky. Ve finále jsem se podvolil většině výboru. Hlasoval jsem pro,“ prohlásil premiér.

Na otázku, zda bude mít Česká republika do prázdnin vládu s důvěrou, odpověděl, že snad ano. „Musí být, všichni jsme z toho unaveni. Uděláme pro to maximum. Budeme chtít co nejrychlejší dohodu,“ řekl. O tom, že by vláda měla být do konce června, dříve mluvil prezident Miloš Zeman.

Za prezidentem se chce Babiš vypravit v neděli. Chce mu osobně vysvětlit, proč bude ANO pokračovat v námluvách s ČSSD. Zeman totiž Babišovi doporučil vyjednávat s SPD Tomia Okamury. Proti tomu je však část ANO.

Babiš dodal, že stále počítá s tím, že případnou koalici ANO a ČSSD by podpořili či tolerovali komunisté. Ty však čeká příští sobotou sjezd a je otázkou, zda v čele zůstane dosavadní šéf strany Vojtěch Filip.

Reklama

Výběr článků

Načítám