Hlavní obsah

Hlásiče požáru povinně? Babiš zvažuje kvůli tragédii ve Vejprtech změnu zákona

V souvislosti s víkendovým tragickým požárem domova pro handicapované ve Vejprtech na Chomutovsku zvažuje premiér Andrej Babiš (ANO) uzákonění povinnosti instalovat v podobných zařízeních signalizaci požáru. Novinářům řekl, že bude třeba udělat i revizi takových zařízení, aby tam signalizace byla. V budově, kde při požáru zemřelo osm lidí, byla čidla na toaletách, hořet ale začalo ve společenské místnosti.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Hasičský vůz s vysunutým žebříkem u domova pro mentálně postižené ve Vejprtech

Článek

Starostka Vejprt Jitka Gavdunová (ODS) v neděli uvedla, že zabezpečení proti požáru v domově bylo nadstandardní. Podle Babiše je třeba se na věc zaměřit, o uzákonění povinnosti proto diskutuje s hasiči.

Nejsme hrdinové, vzkázali policisté pomáhající při požáru ve Vejprtech

Krimi

Za složitý označil Babiš systém, kterým se o pomoc ze sousedního státu mohou hlásit starostové obcí v pohraničí. Podle premiéra, který Vejprty navštívil ihned po neštěstí, se starostka nemohla s žádostí o pomoc obrátit na sousední Německo přímo, protože to je dané zákonem.

Starostka Vejprt: Policista byl pohotový, ale byla to týmová práce

Krimi

Do Vejprt asi ve čtvrtek zamíří německý velvyslanec. Chce vědět, proč hasiči ze sousedního Bärensteinu nezasáhli při požáru domu. Podle mluvčího krajských hasičů Lukáše Marvana čeští hasiči nakonec pomoc německých kolegů nepotřebovali. Podle starostky Gavdunové stále ale není jasné, proč hasiči ze sousedního Bärensteinu při požáru nezasáhli.

Rozbité stropy, promočená budova. Vejprty čekají na verdikt statika

Krimi

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám