Hlavní obsah

Hladiny říček se místy zvedly až o pět metrů, pršet má až do neděle

Právo, Novinky, ČTK, Vladislav Prouza
Aktualizováno

Katastrofa přirovnávaná starousedlíky k povodni z roku 1953 stihla v sobotu časně ráno obec Mníšek u Liberce. Voda v místním potoce Jeřice, kde hladina normálně dosahuje několika centimetrů, stoupla od šesti hodin ráno, kdy začalo pršet, za pouhé půldruhé hodiny o skoro pět metrů. Obec se proměnila v jezero. Podle meteorologů má pršet až do neděle.

Článek

Místo, kde do sobotního dopoledne stála obec Mníšek, se proměnila v jedno velké jezero s maximální hloubkou možná čtyři metry. Dílo zkázy dokonala kolem poledne druhá povodňová vlna, která zvedla hladinu v zatopených lokalitách místy až o dva metry.

„Všechno se to slilo v jedno velké jezero, jehož rozměr si netroufám odhadnout. Řekla bych půl kilometru čtverečního. Řada domů je zatopena až po střechu. Voda pomalu stoupá, pomalu zaplavuje i obecní úřad. Čekáme absolutní výpadek proudu v celé obci. Lidi ze zaplavených stavení se podařilo evakuovat,“ popsala aktuální situaci mníšecká místostarostka Gisela Škodová (ODS).

„Zhruba před hodinou tekla voda na přehradě Fojtka deset centimetrů přes přepad hráze,“ řekl Právu kolem desáté hodiny Jan Okurka z Povodí Labe.

Mníšek je uzavřený, stejně jako blízká Chrastava, kterou voda zcela zaplavila. Policie podle Práva postupně uzavírá zatopené silnice směrem od Liberce i Frýdlantu.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

V Hrádku nad Nisou se po silném dešti rozlila voda.

„Povodeň se doposud obešla bez ztrát na životech a vážnějších zranění. Materiální škody ale budou značné. Lidí evakuovaných ze zatopených domů, které záchranáři tahali ven z oken, se prozatím ujali sousedé a příbuzní. Další budeme řešit, až budeme z nejhoršího venku a situace se uklidní,“ konstatovala Škodová.

Podle hydrometeorologů by ke zklidnění situace mělo dojít v neděli, kdy má déšť ustávat. Do té doby má však napadnout až 100 milimetrů srážek.

„Okolo úřadu je půldruhého metru vysoký plot, který je celý pod vodou. Sklepy a dolní podlaží je zatopené. Řadu přístrojů máme nevratně zničených,“ popsala Škodová.

V Mníšku to není letos poprvé, co se řeka vylila z břehů. Koryto Jeřice nestačí při každém intenzivnějším dešti nebo jarním tání. Voda pravidelně zaplavuje rekreační chalupy na břehu řeky a také například mateřskou školu. Na řece nejsou protipovodňová opatření, i když o ně obec léta usiluje. Řeka je zanesená a potřebovala by vyčistit, je ale domovem vzácné mihule potoční. Problémy působí také zarostlé břehy.

Vodohospodáři postupně vyhlásili třetí povodňový stupeň na řekách Lužická Nisa v Hrádku nad Nisou a Smědá ve Višňové.

Zásahy záchranářů si okolo osmé hodiny ráno vyžádala povodňová situace v Chrastavě, Bílém Potoce a Frýdlantu. Velká voda zasáhla i některé z příměstských částí stotisícového Liberce jako Františkov, Karlinky, Doubí, Krásná Studánka nebo Stráž nad Nisou.

V Hrádku podle zaměstnance obecního úřadu čekají, že se Nisa zvedne ještě minimálně o metr.

Nejhorší situace v Plzeňském kraji je na Úhlavě, konkrétně v Tajanově u Klatov. Po 8:15 tam byl vyhlášen třetí povodňový stupeň. Déšť má být navíc ještě intenzivnější.

"Monitoruje se stav na řece, jako preventivní opatření rozvážíme pytle s pískem, aby se voda nedostala do domů," řekl starosta Klatov Rudolf Salvetr. Podle něj zatím voda v místních budovách není. Nejhůř je na tom prý vesnička Kal, která leží asi tři kilometry na západ od Klatov blízko Tajanova.

Hladina vody se může zvedat také na Úslavě a Radbuze.

"Během dopoledne to půjde ještě nahoru," uvedla Lenka Boříková z ČHMÚ. Podle ní v oblasti Šumavy, a tedy i Klatovska, pršelo celou noc. Nejvíc srážek v regionu naměřily právě stanice kolem pramenů Úhlavy. "Železná Ruda, Hojsova Stráž, Čachrov, Klatovy, všechny tyto srážkoměrné stanice měly kolem 30 milimetrů," řekla.

O něco lepší je situace v oblasti Českého lesa. "Na Přimdě spadlo 19 milimetrů, v Bezvěrově 23 milimetrů. To je sice také dost, nezvedají se tam ale toky tak dramaticky jako na Úhlavě. Tak výrazně se to tedy na Mži neprojeví," dodala Boříková.

První povodňový stupeň byl zatím vyhlášen také na Vltavě v Praze, kde vyšší hladina už v pátek odpoledne uzavřela vrata na Čertovce. Stav bdělosti platí také v Chuchli, Vraném a Vraňanech.

Pomoc v oblastech postižených povodněmi

  • Jak přispět lidem postiženým živlem

Humanitární organizace ADRA – peněžitě na účet 40284028/0300 (variabilní symbol 391), dárcovskou SMS ve tvaru DMS ADRA na číslo 87777, dobrovolníci se mohou hlásit na dobrovolnici@adra.cz.

Diakonie ČCE – finančně na konto 27196349/0800 (variabilní symbol 2010) nebo zasláním dárcovské SMS ve tvaru DMS POMOC POVODNE na číslo 87777.

Společnost Člověk v tísni – peněžitě na účet 72027202/0300 či zasláním dárcovské SMS ve tvaru DMS SOSPOVODNE

Společnost Člověk v tísni – peněžitě na účet 72027202/0300 či zasláním dárcovské SMS ve tvaru DMS SOSPOVODNE na číslo 87777.

Charita ČR – finančně na konto 5015003434/5500 (variabilní symbol 444) nebo dárcovskou SMS ve tvaru DMS POVODNE2010

Charita ČR – finančně na konto 5015003434/5500 (variabilní symbol 444) nebo dárcovskou SMS ve tvaru DMS POVODNE2010 na číslo 87777.

ADRA, Člověk v tísni či Český červený kříž v Liberci (Palachova 504/7) také přijímají dezinfekční prostředky, lopaty, kolečka a další nářadí na vyklízení domů a odstraňování povodňových škod.

  • Jak žádat o pomoc

Lidé zasažení povodněmi mohou své obecní úřady na základě zákona o hmotné nouzi požádat o poskytnutí okamžité mimořádné pomoci, která může být v hodnotě až patnáctinásobku životního minima. U jednotlivce by tedy šlo o částku až 46 890 korun. Výše této dávky se stanovuje s přihlédnutím k majetkovým poměrům a příjmové situaci osoby nebo společně posuzovaných osob.

Úřady mohou poskytnout mimořádnou pomoc i člověku, jenž nemá vzhledem k příjmům a majetku dostatek peněz na úhradu nezbytných základních předmětů, státní pomoc může být použita i na úhradu přechodného ubytování.

Lidé postižení povodněmi musí o pomoc požádat prostřednictvím formuláře na obecních úřadech, dokument lze také stáhnout z portálu ministerstva práce a sociálních věcí na adrese http://portal.mpsv.cz/forms.

Více informací na stránkách ministerstva www.mpsv.cz.

Situace je komplikovaná také na jižní Moravě, kde se voda zvedala na Dyji. Podle Jitky Kučerové z Českého hydrometeorologického ústavu bude v sobotu i v noci na neděli na jižní Moravě víceméně zataženo, ale už jen místy s občasným deštěm. Maximální sobotní teploty se budou pohybovat kolem 20 stupňů. Neděle už bude jen s ojedinělými přeháňkami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám