Hlavní obsah

Hladiny řek v mnoha krajích dál stoupají

Aktualizováno

Na mnoha řekách v Čechách v pondělí ráno stále platí třetí stupně povodňové aktivity, i když extrémní stupeň je už vyhlášen jen v Božeticích na Táborsku na potoce Smutná. Situace je lepší než v neděli, kdy byl extrémní stupeň vyhlášen v několika místech Jihočeského kraje.

Foto: Barbora Silná, Právo

Rozvodněná říčka Smědá ve Višňové

Článek

Počet míst s 3. stupněm povodňové aktivity v Jihočeském kraji klesl. Momentálně se toto ohrožení týká 17 lokalit. Zatímco na většině vodoměrných stanic výška hladiny řek klesá, Otava v Písku se stále zvedá a překonala pětimetrovou hranici.

"Hladina řeky stoupá o šest centimetrů za hodinu. V 10:00 máme další zasedání krizového štábu," řekl ČTK mluvčí písecké radnice Roman Ondřich. Dodal, že evakuace obyvatel zatím nikomu nehrozí. K evakuaci několika lidí ale museli podle něj přistoupit v Putimi na Písecku, kudy protéká Blanice. Její výška stejně jako Otavy stále nepatrně roste. "Pro nás jsou nepříjemné dvě věci: Blanice se vlévá do Otavy, takže její zvýšená hladina se projeví i u nás. A druhou nemilou věcí je, že u nás stále prší," řekl Ondřich.

Situace se lepší v nejvíce zasažené Bechyně. Výška Lužnice tam klesá zhruba o 10 centimetrů za hodinu. Zatímco v neděli odpoledne hladina vystoupala až na téměř šest metrů, nyní dosahuje 465 centimetrů.

Hladiny řek v Plzeňském kraji od neděle opět stoupají. Nejhorší situace je na Radbuze, kde po celém toku platí třetí stupně povodňové aktivity. Rostou průtoky ve Staňkově na Domažlicku.

Hladiny řek v Plzeňském kraji od neděle opět stoupají. Nejhorší situace je na Radbuze, kde po celém toku platí třetí stupně povodňové aktivity. Rostou průtoky ve Staňkově na Domažlicku.

Třetí stupeň platí i na Úhlavě. "V Klatovech-Tajanově na Úhlavě je stále mírný vzestup, ale téměř už setrvalý stav. Po toku bude ale ještě hladina mírně stoupat," řekl dispečer Povodí Vltavy Jan Bláha a dodal, že třetí stupeň je stále na Úslavě v Plzni-Koterově, kde by měla už začít kulminace; stav vody už se stabilizuje. Velmi silné průtoky jsou také na Berounce.

"Na Klabavě (byla o víkendu nejproblematičtější řekou v regionu) už dochází v Hrádku na Rokycansku k poklesu. Třetí stupně jsou podle Bláhy také na menších tocích, které ani na povodňových mapách neblikají, protože ještě nejsou oficiálně stanovené. "Třeba na Merklínce v povodí Radbuzy určitě budou problémy se zatopenými domy," uvedl.

Foto: Ivan Blažek , Právo

Rozvodněná Radbuza v Plzni

Řeka Ohře dosáhla v noci na pondělí třetího povodňového stupně v Karlových Varech Drahovicích. Zřejmě ale tak dosáhla svého maxima. Na horních tocích už začínají hladiny řek klesat, vyplývá z aktuálních informací Povodí Ohře. Na devíti místech v Karlovarském kraji byl po 7:00 ráno první povodňový stupeň. Kromě Ohře se to týká řek Teplá, Svatava a Bystřice. Druhý stupeň je na odtoku z přehrady Jesenice u Chebu.

Stav ohrožení je v Libereckém kraji na Ploučnici a Panenském potoce na Českolipsku a Smědé ve Frýdlantském výběžku. Ve Višňové-Předláncích hrozila v noci extrémní povodeň na Smědé, která nastává po dosažení tří metrů, a záchranka do obce preventivně vyslala auto pro hromadná neštěstí. Řeka kulminovala ve 22:00 na 281 centimetrech, ráno v 5:50 byla na 262 centimetrech, pak ale začala po dešti opět stoupat.

Třetí stupeň o několik centimetrů přesahuje Ploučnice v Mimoni a Panenský potok v Pertolticích nad Ralskem. Stav ohrožení byl v noci na Ploučnici i ve Stráži pod Ralskem a na potoku Jeřice v Mníšku u Liberce, tam se ale už toky dostaly pod tuto hranici. Stav bdělosti mají na Jizeře a Kamenici na Jablonecku.

Druhý povodňový stupeň mají na Jeřici a Lužické Nise, vyplývá z informací Českého hydrometeorologického ústavu a Povodí Labe.

Hladiny dvou pražských potoků, Botiče a Šáreckého potoka, klesají, potíže z tří nejproblematičtějších malých toků dělá už jen Rokytka v Libni. Aktuální průtok na Vltavě v Praze je 2800 m3/s. Protipovodňové bariéry jsou postaveny pro vodu do průtoku 3250 m3/s.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Částečně zaplavená restaurce na náplavce Vltavy v Praze.

V Královéhradeckém kraji ráno stoupala hladina Cidliny v Novém Bydžově, na níž platí třetí povodňový stupeň. Hladiny většiny ostatních toků v noci klesaly. Třetí stupeň platil ráno ještě na Labi na přehradě Les Království a v Brodu, uvedl dispečink hradeckého ústředí Povodí Labe. Druhý povodňový stupeň ráno platil na Labi v profilu Vestřev a na Úpě ve Zlíči. První stupně byly na Bystřici v Rohoznici na Jičínsku, Cidlině v Jičíně a na Labi ve Špindlerově Mlýně.

Hladina Labe v Pardubickém kraji vystoupila nad obvyklou úroveň. Druhý stupeň, stav pohotovosti vodohospodáři vyhlásili ve 2:00 v Němčicích na Pardubicku. První, nejnižší povodňový stupeň, platí na Labi také v Přelouči. "Labe a jeho přítoky nad přehradou Les Království jsou na poklesu. Vlivem očekávaných srážek během dne zde předpokládáme přechodné zvýšení průtoků," uvedl vedoucí vodohospodářského dispečinku Povodí Labe Jiří Petr. Podle něj vodohospodáři v pondělí dopoledne očekávají dosažení limitního stavu i na vodočtu v Přelouči a zastavení plavebního provozu na úseku Chvaletice - Toušeň.

V Mělníku na soutoku Labe a Vltavy byla ráno hladina ve výši 6,5 metru, odpoledne čeká se kulminace na 8,4 metrech.

V Ústí nad Labem nadále prší. Hladina Labe stoupá rychlostí deseti centimetrů za hodinu. Očekává se, že voda stoupne na 10,5 metru, to byl uzavřen i Benešův most a obě části města by spojoval jen zvláštní vlak. Očekává se, že v úterý hladina stoupne na 10,8 metru.

DŮLEŽITÁ TELEFONNÍ ČÍSLA PŘI POVODNÍCH

Hl. m. Praha:

Povodňová a dopravní infolinka:

1234

Zelená linka:

800 123 003

Informace o dopravních opatřeních v Praze (Dopravní podnik hlavního města Prahy):

296 19 18 17

Středočeský kraj:

Krizová nonstop linka:

950 870 424

Ústecký kraj:

Krizová nonstop linka:

800 876 011

Jihočeský kraj:

Povodňová linka:

800 100 450

Další důležitá čísla:

Povodňová služba Ministerstva životního prostředí:

267 122 998

Povodí Labe:

494 088 725

Povodí Vltavy:

257 329 425

Povodí Ohře:

474 636 304

---------------------------------------

DŮLEŽITÉ INFORMACE NA INTERNETU:

Druhý stupeň povodňové aktivity znamenající pohotovost platí na Vysočině pouze na Želivce v Želivě na Pelhřimovsku. První stupeň vyžadující bdělost je na řece Jihlavě v Batelově na Jihlavsku. Přes vytrvalý déšť je zatím situace na tocích v kraji klidná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám