Hlavní obsah

Hematolog bez politického názoru. Kdo je Prymulův nástupce

ČTK, Dominika Jeřábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek přebírá post ministra zdravotnictví, z kterého po měsíci odchází Roman Prymula (za ANO). Jan Blatný nastupuje do funkce uprostřed koronavirové krize a opouští tak pozici náměstka ředitele Fakultní nemocnice Brno.

Foto: Brno FN, ČTK

Náměstek Fakultní nemocnice v Brně Jan Blatný na snímku z roku 2014

Článek

Poté, co Hrad potvrdil, že Blatného jmenuje do funkce, spustila se ve veřejném prostoru diskuze o tom, co vlastně o novém ministrovi zdravotních věcí víme.

Špičkový odborník

„Je to vynikající pediatr a náměstek pro Dětskou nemocnici. Samozřejmě je nyní situace velmi těžká pro kohokoliv, ale znám ho už 25 let. Jsem přesvědčen, že pokud bude ministrem, bude to správný člověk," řekl o něm minulý týden jeho nadřízený, ředitel FN Brno Jaroslav Štěrba.

Sám přitom od premiéra Andreje Babiše nabídku na ministerský post dostal. Odmítl však a doporučil právě svého náměstka Blatného.

Na Blatného jeho kolegové lékaři pějí chválu

Domácí

Padesátiletý lékař, který mimo akademickou obec nebyl doposud příliš znám, současně v brněnské nemocnici působí ve funkci přednosty Oddělení dětské hematologie a biochemie. Jako zakládající člen stál také u zrodu Českého národního hemofilického programu. Blatný přednáší i na Masarykově univerzitě, kde je docentem. Podepsán je také jako autor pod řadou odborných publikací.

Jako lékař má také zahraniční zkušenosti, několik let působil v britském Bristolu a irském Dublinu. „Byla to skvělá léta," komentoval svou profesní cestu pro server e15.cz.

Politická neznámá

Politické zkušenosti však Blatný prozatím nemá a známé nejsou ani jeho politické postoje, názor na fungování zdravotního systému a jeho financování, ani k dosavadnímu konání vlády a koronaviru.

Jediný výrok, který lze dohledat, pochází z jarního semináře, kde Blatný pro své kolegy o nákaze covid-19 přednášel z pohledu hemofiliků. „Je to trošku horší chřipka,“ uvedl. Zároveň však vyzýval k nošení roušek a stejně tak k dodržování rozestupů a hygienických opatření.

„Ministr na doporučení” 

Jeho nynější raketový start v politice zapříčinil skandál ministra Prymuly, který byl kolem čtvrteční půlnoci zachycen fotografy deníku Blesk, jak odchází z restaurace na pražském Vyšehradě bez roušky, a to navzdory platným opatřením vlády. Po několika protichůdných výrocích v neděli nakonec oznámil, že funkci opustí, až ji bude moc předat svému nástupci.

Prymula bude dál pandemii řešit jako vládní expert

Domácí

Toho premiér Andrej Babiš (ANO) začal hledat hned v pátek, Blatný však zdaleka nebyl jeho první volbou. Nejdříve měl podle dostupných informací oslovit některé z ředitelů velkých nemocnic, kteří Prymulovi dělali „kulisu” při jeho nedávném televizním projevu před občany.

Mrtvých přibude, přijdou neveselé týdny. Pomozte mi, apeloval Prymula v projevu

Domácí

Svého náměstka tak nakonec doporučil právě zmiňovaný ředitel FN Brno Štěrba. Blatný ještě ten samý den přijel na Úřad vlády, kde se s Babišem domluvil, a po úterním setkání s prezidentem Milošem Zemanem bylo oznámeno jeho čtvrteční jmenování do funkce.

Blatného bleskový nástup nyní komentoval například i poslanec ODS a lékař Bohuslav Svoboda, který byl také šéfem České lékařské komory. „Samozřejmě ministerské zkušenosti jsou otázka jiná, ale odborné předpoklady má veškeré,“ řekl novinářům Svoboda. Nový ministr obecně podle něj musí být člověk, který se nesmí bát. „Protože vstoupit do této řeky je velmi podobné pokusu o sebevraždu,“ dodal Svoboda.

Reklama

Výběr článků

Načítám