Hlavní obsah

Hejtmanka Jermanová odmítla vazby na zatčeného Horáčka, v kraji chystá kontroly

Právo, Radek Plavecký

Kvůli policejnímu zátahu na devět středočeských krajských organizací chystá vedení Středočeského kraje vlastní kontrolu. Bude prověřovat vztahy svých nemocnic a sociálních zařízení s firmami, které jsou podezřelé z manipulací se zakázkami či uplácení, a vazby na zatčeného podnikatele Tomáše Horáčka a další obviněné lidi, kteří čelí podezření z manipulací zakázek.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Zleva radní pro oblast zdravotnictví Robert Bezděk (ANO), radní pro oblast sociálních věcí Aneta Heřmanová (ČSSD) a středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) na pondělní tiskové konferenci.

Článek

Smluvní vztahy svých zařízení s podezřelými firmami vedení Středočeského kraje na pondělní tiskové konferenci nevyloučilo. Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) ale odmítla spekulace, že by sama měla na podezřelého Horáčka vazby nebo byla sama vyšetřována.

„Nikdo, ani já, ani nikdo z mého týmu nejsme do vyšetřování zapojeni. Ujišťuji, že ze strany mé ani lidí z mého týmu nedošlo k žádnému pokusu z naší strany o ovlivňování vyšetřování živého případu,“ uvedla v pondělí odpoledne hejtmanka.

Jermanová: Horáčka jsem v životě neviděla

Současně se vymezila proti některým tvrzením a spekulacím o ní a její vazbě na zatčeného podnikatele Horáčka i její sestře Pavlíně Kuncové, která dříve zastávala funkci krajské manažerky hnutí ANO. Její sestra je nyní asistentkou některých poslanců a byla v souvislosti se zatýkáním v této kauze také na policii.

„Dozvěděla jsem se, že pan Horáček se zaštiťoval mým jménem. Osobně jsem ho v životně neviděla a považuji za nepřípustné, aby se kdokoli zaštiťoval mým jménem,“ řekla Pokorná Jermanová.

„Odmítám také jakékoli spekulace, že by moje sestra měla na kraji nějaký politický vliv nebo vliv na dění na kraji. Vím od ní, že byla na policii podat vysvětlení a bude v této kauze pouze svědkem,“ uvedla Jermanová, podle níž Kuncová pozici krajské manažerky ANO nezastává déle než tři roky.

„Každá máme svůj život, a kdo se chce zeptat na tuto událost, ať kontaktuje přímo ji, ne mě,“ nabádala Jermanová.

Vazby na podezřelé firmy kraj nezná

Na popud dění a policejního zátahu se chystá vedení Středočeského kraje udělat kontrolu ve všech svých organizacích. „V mé gesci je padesát příspěvkových organizací, devět z nich je předmětem vyšetřování, nebudeme upřesňovat, které to jsou. Se mnou policie ještě nemluvila. Provedeme ale kontrolu uzavřených smluv na veřejné zakázky,“ uvedla radní pro sociální oblast Aneta Heřmanová (ČSSD).

Podle radního pro oblast zdravotnictví Roberta Bezděka (ANO) bude provedena i plošná kontrola pěti oblastních nemocnic. „Provedeme vlastní kontrolu zcela nezávisle na tom, co je předmětem šetření,“ uvedl Bezděk, podle něhož se má prověřovat, jak dochází k zadávání zakázek na poskytování služeb a různých dodávek do nemocnic.

Na dotaz, zda krajské organizace mají uzavřené smlouvy s podezřelými firmami dotčenými vyšetřováním, což jsou První chráněná dílna Tomáše Horáčka, společnost Veřejné zakázky nebo někdejší Eurest – nyní Compass Group Czech, vedení kraje nedokázalo odpovědět.

„Prověřujeme vztahy s dotčenými společnostmi, zda jsou s nimi uzavřené nějaké smlouvy nebo zakázky. V tuto chvíli nelze i vzhledem k vyšetřování konkretizovat. Nemohu vyloučit, že nemocnice spolupracují i s těmito firmami,“ uvedl Bezděk.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám