Hlavní obsah

V případu sporných zakázek je obviněno devět lidí, ve vazbě skončila bývalá ředitelka Bulovky

– Praha
Právo, Jan Menšík

Hlavní postava kauzy Bulovka ústecký podnikatel Tomáš Horáček, titulovaný policií jako „guru s ferrari“, je od sobotního odpoledne ve vazbě. Obvodní soud pro Prahu 5 vyhověl návrhu žalobce na jeho vzetí do vazby. Současně s Horáčkem poslal podle informací Práva soud do vazby také bývalou ředitelku Nemocnice Na Bulovce Andreu Vrbovskou, kterou policie dodatečně obvinila v sobotu ráno. Počet obviněným se rozšířil v sobotu na devět.

Foto: Novinky

Zásah v Nemocnici Na Bulovce

Článek

„Mého klienta dnes vzali do vazby pro nebezpečí ovlivňování svědků a možnost pokračování v trestné činnosti,“ potvrdil informaci Právu Horáčkův advokát Jiří Teryngel. Žalobce ze stejných důvodů požadoval také vazbu pro druhého obviněného. Tím by podle informací Práva měla být Vrbovská, kterou policie musela obvinit až v sobotu ráno, kdy se počet obviněných podle vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové rozrostl o další čtyři lidi a jednu firmu.

Obvinění přibývají

„Nově bylo rozhodnuto o stíhání čtyř fyzických osob a jedné právnické osoby. A to pro trestné činy zjednání výhody při zadávání veřejné zakázky, podplacení a přijetí úplatku,“ řekla v sobotu Bradáčová.

Další jména nově obviněných zatím nejsou známá. Nově obviněnou firmou je však podle Teryngela pražská firma TSB spol. s.r.o., která se zabývá například úklidem a správou kancelářských prostorů.

Ve čtvrtek, kdy rozsáhlá policejní akce začala, policisté zadrželi současného ředitele Bulovky Františka Nováka, který již podle informací médií není mezi zadrženými, policie ho propustila.

Dřívější obvinění

Policie již ve čtvrtek obvinila pětici lidí a jednu firmu. Ústřední postavou celé kauzy je severočeský podnikatel známý pod přezdívkou „velrybář“ Tomáš Horáček. Vlastní společnost První chráněná dílna, která má s Bulovkou uzavřené přes dvě desítky smluv, díky nimž Horáček inkasoval desítky miliónů korun.

Obviněným je exmanažer firmy Eurest přejmenované na Compass Group Czech republic Antonín Tvrdoň. Tento muž je obviněn z podplácení a za manipulaci zakázky, jež měla být připravena na míru firmě, kterou zastupoval.

Za manipulaci se zakázkou je obviněn ředitel Nemocnice Na Františku Robert Zelenák.

Na zmanipulovaných zakázkách podílela také manažerka firmy Veřejné zakázky Jitka Ulrichová, kterou policie v případu stíhá za sjednání výhody při zadávání veřejné zakázky.

Kromě nich je mezi obviněnými i firma HTS Corporate Group, ke které má Horáček blízko.

Miliónové úplatky pro zúčastněné

Horáček je obviněn ze zločinu přijetí úplatku, pokusu o vydírání a sjednání výhody při zadávání veřejné zakázky. Horáček se měl v minulosti sejít s ředitelem cateringové společnosti, která se ucházela o veřejnou zakázku na stravování v Nemocnici Na Františku. Schůzku domluvila bývalá ředitelka Bulovky Vrbovská.

Horáček po řediteli firmy požadoval úplatek ve výši 4,5 miliónů korun za zajištění úspěchu v tendru. Ten to odmítl a Horáček mu podle policie začal vyhrožovat, že změní podmínky zakázky, aby firma nezvítězila. Úplatkem Horáček podmiňoval budoucí spolupráci firmy také s Nemocnicí Na Bulovce.

Z usnesení, které má Právo k dispozici, vyplývá, že policie sledovala i několik schůzek, na kterých se úplatky domlouvaly. Policisté mají proti Horáčkovi také svědectví člověka, který odmítl úplatek poskytnout.

Podruhé si o úplatek ve výši pěti miliónů korun řekl Horáček při jiné zakázce na stravování v Nemocnici Na Františku. Podle policie měl díky svým dobrým vztahům a kontaktům Horáček reálný vliv ředitele nemocnice Roberta Zelenáka, ale i Vrbovskou. Současně díky tomu dokázal zařídit tendry na míru konkrétní firmě, která zaplatí. Touto firmou byla společnost Eurest. Její tehdejší manažer, obviněný Antonín Tvrdoň, souhlasil, že zaplatí pět miliónů.

Problémem pro dokončení zakázky však byla podmínka navýšení hodnoty zakázky, protože úplatek v ní musel být započítán. Horáček se Zelenákem proto jednali s radními pro Prahu 1, která Nemocnici Na Františku zřizuje, aby navýšení rozpočtu schválila. To se nepodařilo a Zelenák tendr zrušil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám