Hlavní obsah

Hejtman musel zastupitele přemlouvat k debatě s prezidentem

Novinky, Vladimír Vácha, Jiří Falout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JIŽNÍ ČECHY

Jihočeský hejtman Jan Zahradník (ODS) musel při návštěvě prezidenta Václava Klause na jihu Čech přemlouvat krajské zastupitele k diskusi s hlavou státu. Klaus je zřejmě zaskočil otevřeností. Neformálním tónem úvodního slova však natolik, že většina z nich doslova ztratila řeč. Prezident v úterý absolvoval první den své návštěvy Jihočeského kraje.

Článek

"Cítím se spjat s jižními Čechami, proto první návštěva do jednotlivých krajů patří jim. Je to druhé místo po Praze kam patřím," konstatoval prezident a dodal, že pokud si dobře vzpomíná byl na návštěvě Českých Budějovic před třemi lety, tehdy ve funkci předsedy Sněmovny. "Řekl bych, že jste si polepšili," hodnotil místnost, kde rokují zastupitelé.

Když reagoval na úvodní hejtmanova slova, týkající se mj. problémů, které doprovázejí reformu regionální správy konstatoval, že i on má řadu výhrad, ale na druhé straně získal cenné poznatky po přečtení analytického materiálu, který dostal jako podklad pro konferenci v italském Palermu, které se však po zvolení prezidentem nezúčastnil.

"Když jsem tady slyšel hovořit pana hejtmana o miliónech v rozpočtu, na chvíli se ve mne probudil bývalý ministr financí, předseda vlády i předseda Sněmovny. Jsem jen prezident a nemám s penězi žádné dočinění a to mě uklidnilo," podotkl s úsměvem Klaus. Připomněl, že vyřešit rozpočtovou otázku v zemi, která má výrazný deficit veřejných rozpočtů nebude jednoduché. Pochvalu prezident sklidil od zastupitelů za svůj postoj k válce v Iráku, ale i k Temelínu.

Určitě je potěšil i názorem na dálnici D3. "Jižní Čechy znám velmi dobře a na úseku Tábor - Sezimovo Ústí - Planá - Veselí jsem jel nesčíslněkrát a vím jaký je to problém, že se musí udělat vše proto aby zmizely různé zájmy, které tuto věc blokují. Považuji za samozřejmé, mohu-li k tomu nějak přispět budu určitě rád. I ta nešťastná tragická nehoda před dvěma týdny demonstrovala tu strašlivou problematičnost," řekl prezident.

Univerzitní besedě dominoval Irák

Stovky studentů očekávaly v úterý prezidenta Václava Klause v aule Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. I když si v úvodu téměř hodinové besedy prezident zavtipkoval: "Nevymyslel jsem si na vás žádné téma a dnes vás nebudu výjimečně ani zkoušet," bylo její zaměření hned zřejmé. Válka v Iráku, postoj Česka a Klausův osobně. Prezident se posluchače Jihočeské univerzity snažil přesvědčit, že Američané nebojují v žádném případě o ropu, jak si někteří studenti mysleli.

"USA nejsou na irácké ropě závislí. Důvod války bych spíše viděl ve směsici jistého amerického idealismu, strachu plynoucího z 11. září a proměny světa po roce 1989, kdy se Amerika stala jedinou reálnou světovou velmocí, která může, někdy musí udělat určité kroky," poznamenal prezident.

Prezident půjde do Prčic

Daniel Kalousek ze Zemědělské fakulty chtěl vědět, zda nejednotné postoje evropských států v krizi kolem Iráku nezpůsobí rozpad Evropské unie. "Mezi jednotlivými státy EU panovaly vždy odlišné názory. Unie ví, že se nemůže jednoduše rozhádat. Válka v Iráku totiž jednou skončí a potom se budou státy na obou stranách předhánět o to, kdo z nich poskytne větší humanitární pomoc a získá více zakázek při obnově Iráku. V tuto chvíli budou problémy zažehnány," odpověděl Klaus.

Prezident se cítil mezi studenty jako doma a hodinku si doslova vychutnal. Na pódiu vystupoval sebevědomě. Na závěr dostal písemný dotaz, jehož autor se podepsal jako všichni studenti Jihočeské univerzity. Tazatel chtěl zjistit, zda se Klaus zúčastní letošního pochodu Praha - Prčice a jestli, náročnou cestu zvládne i jeho ochranka. "O ochranku obavy nemám. Osobně doufám, že se pochodu zúčastním a že jako prezident půjdu do Prčic," ukončil debatu Klaus.

Klaus: válka není počítačová hra

Prezident Václav Klaus varoval před tím, aby někdo interpretoval válku v Iráku jako počítačovou hru. "Jde o reálný tragický lidský problém. Musím opakovat, že válka je děsivá věc a není to něco, co sledujeme na obrazovce té či oné televize. Jedná se o reálnou věc pro všechny, kteří jsou její obětí nebo jejími účastníky," řekl prezident novinářům v Českých Budějovicích.

Na dotaz, jak vnímá mandát českých vojáků v Kuvajtu uvedl, že jej považuje za velmi srozumitelný. "Jasně říká, že nejsme vojáky, kteří se zúčastňují dnešního útoku, ale jsme jasně složkou zabývající se humanitární stránkou věci. Někdo nemusí být s tímto mandátem spokojen, ale ať to nemíchá tím, že říká, že jde o nejasný mandát. Ten je jasný. i když se někomu nemusí líbit," zdůraznil Klaus.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám