Hlavní obsah

Havlovy ostatky zůstanou lidem dnes přístupné, jak dlouho bude třeba

Praha
Aktualizováno

Od pondělí proudí do bývalého kostela svaté Anny v Praze, v němž sídlí centrum Pražská křižovatka a je zde vystavena rakev s ostatky prezidenta Václava Havla, davy lidí. Dvouhodinová fronta se táhne skrz přilehlé ulice a s hlavou státu se již rozloučily tisíce lidí. Zájem o poslední sbohem ale neopadá, Pražská křižovatka se proto nebude v úterý uzavírat v plánovaných 20:00, ale zůstane otevřena podle nutnosti.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Rakev s ostatky Václava Havla v Pražské křižovatce.

Článek

„Pražská křižovatka se v úterý neuzavře v plánovaných 20:00 hod, ale bude otevřena, dokud budou přicházet lidé uctít památku prezidenta Václava Havla,“ stojí na stránkách Vize 97 manželů Havlových.

Před Pražskou křižovatkou se od rána opět shromáždily stovky lidí. Organizátoři otevřeli brány odsvěceného kostela svaté Anny už kolem 09:00, tedy asi o hodinu dříve, než se plánovalo. Po poledni se zástup čekající na rozloučení s exprezidentem táhl od kostela přes celé Betlémské náměstí až téměř do Husovy ulice. Proto se organizátoři rozhodli ponechat centrum otevřené pro truchlící veřejnost, dokud bude třeba.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Rakev s ostatky Václava Havla na Pražské křižovatce.

Zhruba 350 lidí za hodinu

Lidé všech věkových kategorií i v úterý přinášejí k rakvi exprezidenta Havla květiny, zapisují se do kondolenčních knih. Kolem zdí kostela planou svíčky, objevují se Havlovy fotografie i dětské obrázky. Promrzlí lidé čekají na vstup do pietního místa více než dvě hodiny.

Lidé se přicházejí rozloučit s Václavem HavlemVideo: Novinky

Zájem o rozloučení s Václavem Havlem byl i v úterý stejně velký jako v pondělí, kdy podle odhadů kolem rakve prošlo 350 lidí za hodinu.

I když v pondělí organizátoři piety informovali, že ve 20:00 zavřou, část zájemců o poslední sbohem exprezidentovi postávala u odsvěceného kostela i po tomto termínu. Kostel se proto uzavřel až o několik desítek minut později. Na místě byli k dispozici záchranáři a policisté, kteří promrzlým lidem vařili čaj.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Rakev s ostatky Václava Havla na Pražské křižovatce.

Také do kondolenčních knih na Pražském hradě přicházejí další lidé napsat své vzpomínky na Václava Havla. Fronty se po ránu netvořily, zájemci mají k dispozici hned pět kondolenčních knih. Na hradním nádvoří se zastavují celé školní třídy i turistické výpravy, aby postály u fotografie někdejšího prezidenta a rozsvítily svíčku. Větší nápor očekává Hrad až od středy, kdy budou Havlovy ostatky převezeny z Pražské křižovatky do Vladislavského sálu.

Na pátek je naplánován státní pohřeb ve svatovítské katedrále.

Havel zemřel v neděli ve spánku na své chalupě v Hrádečku na Trutnovsku. Bylo mu 75 let.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Svíčky na památku V. H. na Václavském náměstí

Na průběh smutečního průvodu dohlédne 700 policistů
Na průvod za rakví někdejšího českého prezidenta Václava Havla bude v metropoli dohlížet zhruba 700 policistů.
Průvod vyjde ve středu v 08:00 z centra Pražská křižovatka a směřovat bude na Pražský hrad. Jeho součástí bude i vojenský ceremoniál, který začne v 10:00 v areálu kasáren Hradní stráže v Loretánské ulici.
Průvod povede ulicí Liliovou, Karlovou, přes Karlův most, Malostranské náměstí, ulicí Nerudovou, Úvozem a kolem Černínského paláce ulicí Loretánskou k Pražskému hradu.
V okolí Pražského hradu bude podle Hodačové přístup veřejnosti umožněn, nicméně policie bude situaci podle potřeby korigovat. "Samotné Hradčanské náměstí bude rozděleno do dvou oblastí, mezi kterými nebude možné přecházet," upozornila mluvčí policejního prezidia Veronika Hodačová. Policie proto účastníkům doporučuje, aby přišli buď ze strany zámeckých schodů, nebo od ulice Kanovnická u Brusnice.
"Pokud by se veřejnost připojila k samotnému průvodu, nebude možné od Lorety pokračovat přímo k Pražskému hradu. Tam bude nutné z bezpečnostních důvodů nasměrovat veřejnost na Hradčanské náměstí oklikou přes Kapucínskou a Kanovnickou ulici," dodala.
Od úterních 20:00 budou uzavřeny Pohořelec, Loretánská, Loretánské náměstí, Hradčanské náměstí a Na Opyši. Bude na nich zakázáno parkování, vjezd bude umožněn pouze smutečním hostům. Opatření bude ukončeno v pátek v 15:00. Důvodem je očekávané velké množství hostů. ČTK

Výběr článků

Načítám