Hlavní obsah

Havlova cena má být srovnatelná se Sacharovovou cenou

Nově vzniklá Cena Václava Havla za lidská práva by měla být svým významem v evropském měřítku srovnatelná s nynější Sacharovovou cenou, kterou uděluje Evropský parlament již více než 20 let. Cena Václava Havla za lidská práva nahrazuje cenu lidských práv Parlamentního shromáždění Rady Evropy (RE).

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Havel

Článek

"Snažíme se této ceně dát novou náplň a nový elán," řekl v pondělí předseda Parlamentního shromáždění Rady Evropy Jean-Claude Mignon. Podle něj je shromáždění na to, že cena ponese Havlovo jméno, velmi hrdé. Zesnulý prezident byl známý ochránce lidských práv.

Dohodu o udílení mezinárodní ceny za přínos v oblasti lidských práv v Černínském paláci podepsali zástupci Knihovny Václava Havla, Nadace Charty 77 a Parlamentního shromáždění Rady Evropy. Cena Václava Havla bude udílena každoročně za mimořádný přínos jednotlivce či nevládní instituce k ochraně lidských práv.

Ministerstvo zahraničí uvedlo, že cena lidských práv Parlamentního shromáždění Rady Evropy byla vytvořena v roce 2007 a dosud byla udělována každý druhý rok. Například v roce 2011 byla udělena ruské nevládní organizaci Výbor proti mučení.

Budoucí laureáti Havlovy ceny budou kromě diplomu a trofeje dostávat také odměnu ve výši 60.000 eur (asi 1,5 milionu korun). Z toho 30.000 eur dá český stát a po 15.000 Parlamentní shromáždění RE a Knihovna Václava Havla a Nadace Charty 77.

Vznik ceny ohlásila jak nadace, tak Havlova knihovna v prosinci roku 2011 poté, co Havel zemřel. Loni se pak obě instituce nejdřív dohodly, že ji budou udílet společně. Nakonec ještě vyjednávaly s Parlamentním shromážděním RE, které tvoří zástupci národních parlamentů 47 zemí Evropy.

Kdo bude prvním laureátem, bude jasné na podzim. Podle šéfa české diplomacie Karla Schwarzenberga, Havlova přítele, je svět v tak špatném stavu, že kandidátů bude jistě mnoho.

Sacharovova cena, pojmenovaná po ruském vědci a disidentovi Andreji Sacharovovi, je určena osobnostem, skupinám a organizacím, které podle europoslanců dosáhly významného pokroku při obraně lidských práv, demokracie, právního státu a svobody myšlení. V loňském roce ji získala dvojice íránských aktivistů, právnička Nasrín Sotudíová a režisér Džafar Panahí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám