Hlavní obsah

Havlíček: Rychleji zabezpečíme přejezdy

Právo, gin

Stát zrychleně zabezpečí pět set rizikových železničních přejezdů. Uvedl to místopředseda vlády, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček v nedělních Otázkách.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Vicepremiér, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček.

Článek

„Přejezdy, to je problém, na nich zemře dvacet až čtyřicet lidí ročně. Máme 500 kritických přejezdů. Nebudou zabezpečeny až k roku 2028, ale již v roce 2022. Loni se zabezpečilo 130 přejezdů, 140 letos a příští rok 170,“ prohlásil Havlíček.

Podle něho sice roste počet mimořádných událostí na železnici, ale rovněž roste hustota provozu. „Ročně dojde k 1200 mimořádných událostí na železnici, víceméně bagatelních.

Strojvedoucí: Ve skutečnosti naspíme ještě méně, než daných šest hodin

Domácí

Od roku 2015 vzrostla železniční přeprava o sedm miliónu najetých kilometrů. Přesto počet smrtelných nehod neroste, když se srazí vlaky,“ dodal Havlíček.

Na železnici, když se srazily vlaky, podle něho od roku 1990 zahynulo šest desítek lidí. „Vychází to na dvě osoby ročně. Nepodceňuji to, ale na silnicích u nás zemře pět set lidí a v letectví 12 lidí ročně, v metru kolem desítky ročně,“ konstatoval Havlíček.

Řídit stát jako vlak. Tentokrát se Češi s vtipy nemazlili

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám