Hlavní obsah

Havlíček navrhoval, aby se zavíralo v devět

Právo, pro

Povinnost zavřít restaurace, hospody a bary už ve 20 hodin zavedla vláda kvůli obavě z kontaktů mezi lidmi ve spojitosti s popíjením alkoholu. Právu to řekl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministerstvo dopravy představilo 1. prosince 2020 nový systém elektronických dálničních známek. Na snímku ministr dopravy Karel Havlíček.

Článek

„Ministerstvo zdravotnictví má v tomto ohledu rozhodující slovo. Jeho argument byl takový, že s rostoucí noční hodinou a konzumací alkoholu je riziko sociálního kontaktu vyšší,“ sdělil Havlíček. „Nedá se to tedy dát do rovnítka s obchodem, kde si lidé nakoupí zboží a okamžitě odchází, v restauraci sedí lidé spolu, a když více popíjejí, tak je větší nebezpečí sociálního kontaktu,“ dodal.

Havlíček na vládě prosazoval mírnější omezení. „Diskuse byla nesmírně náročná. Jako zástupce průmyslu a obchodu jsem navrhoval, aby bylo otevřeno o něco déle, alespoň do 21 hodin,“ potvrdil. Kabinet podle něj vedl diskusi i o tom, zda od určité doby neomezit tvrdý alkohol. Na takové opatření ale nakonec nedošlo.

Jsem už na pokraji sil, řekl majitel otevřené restaurace. A policie dorazila

Domácí

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v pondělí po zasedání vlády omezení hospod a restaurací obhajoval i poukazem na porušování pravidel ze strany některých podniků. Připomněl případy přeplněných barů i to, že někde výdejní okénka fungovala mimo povolené hodiny, a dokonce se k nim přistavovaly vyhřívané stany pro zákazníky. Provozovatelé gastropodniků se hájí tím, že šlo o výjimečná selhání jednotlivců.

Policie zasáhla v restauraci v Jincích na Příbramsku.Video: Novinky

Podle Havlíčka se kabinet inspiroval i v dalších zemích. „Německo, Rakousko, Polsko i Slovensko mají restaurace zavřené. Argumentoval jsem zeměmi, které mají otevřeno, jako je třeba Maďarsko, Itálie nebo Dánsko, a upozorňoval jsem, že v Itálii mají otevřeno do 18 hodin,“ doplnil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám