Hlavní obsah

Havel označil Rusko a Bělorusko za autoritativní režimy nového typu

– PRAHA

Bývalý český prezident Václav Havel označil Rusko a Bělorusko za sofistikovanější autoritativní režimy, které vznikly v posledních letech. Řekl to na pražské konferenci věnované bezpečnostním výzvám v Asii.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Václav Havel

Článek

Podle Havla by se západní demokracie neměli obávat dát najevo, co se jim na těchto režimech nelíbí. Bývalý prezident dále dodal, že skutečný život a demokracie, která je v Rusku prezentována, si odporují. Rusko je také hlavním spojencem Běloruska, které je častým terčem kritiky západních zemí kvůli nedodržování lidských práv.

Havel se svým projevem vystoupil na konferenci o bezpečnostních výzvách v Asii a jejich dopadech na Evropu. V projevu také uvedl, že by Evropská unie měla jasně pojmenovat Rusko, jako agresora v Gruzii.

Bývalý prezident chápe, že je nutné udržovat s "putinovským Ruskem" co nejlepší partnerské vztahy, neopomenul však připomenout, že k partnerství paří podle jeho názoru i otevřenost a možnost mluvit i o tom, co se druhé straně nelíbí.

"Západ, euroatlantický svět, EU, Spojené státy by se neměly ostýchat v zájmu míru, byť falešného, v zájmu hospodářských styků mluvit o tom, co se jim nelíbí na ruské politice, na ruském počínání," zdůraznil Havel.

Reklama

Výběr článků

Načítám