Hlavní obsah

Havel musí do května úřadovat pouze za své

Novinky, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odcházející Václav Havel, který hledá kancelář pro budoucí působení, bude muset ze začátku sáhnout do své kapsy a provoz spolu s případnými zaměstnanci platit až do května ze svého. Návrh zákona o doživotní rentě a dalších požitcích pro exprezidenty totiž teprve ve středu začaly projednávat sněmovní výbory a jeho platnost se čeká právě od května.

Foto: ČTK/Michal Kamaryt

Prezident Václav Havel

Článek

Od té doby by měl Havel pobírat měsíčně plat a paušál na reprezentaci v celkové výši 116 tisíc korun. Jediné, čeho si bude moci Havel dopřávat za státní peníze ihned po opuštění Hradu, bude až do 2. června služební vůz s řidičem a osobní ochranka. To mu umožňuje již nynější úprava.

Dostane odchodné 837 tisíc?

Někteří poslanci nevylučují, že schvalování novely se může protáhnout, neboť k návrhu mají řadu připomínek. Taková představa se však příliš nezamlouvá vicepremiérovi Pavlu Rychetskému, který ve středu v ústavně právním výboru upozornil, že pokud nezačne nový zákon platit k 1. květnu, pak získá Havel ještě podle dosavadního zákona nárok na tzv. odchodné. To v jeho případě dosáhne 837 tisíc korun čistého. Na vyplacení odchodného mají dosud nárok všichni odcházející ústavní činitelé po třech měsících, kdy odešli z funkce (Havel končí 2. února), a to za podmínky, že nebyli zvoleni do jiné ústavní funkce.

Havel by byl jediným exprezidentem, který by vedle doživotní renty získal mnohasettisícové odchodné. Nová úprava totiž tuto výsadu pro bývalé hlavy státu ruší a počítá pouze s doživotním platem. Ten by měl být až do konce roku 2004, do kdy jsou platy všech ústavních činitelů zmrazeny, 69 700 korun hrubého měsíčně. Pak může růst každý rok v závislosti na vývoji průměrných platů ve státní sféře.

Zákon počítá s těmito doživotními státními příspěvky pro bývalou hlavu státu:

Měsíční renta ve výši 1,5násobku základního platu poslance a senátora, který dnes činí 46 500 korun. Celkem tedy zmíněných 69 700 korun.

Nezdanitelné náhrady na reprezentaci. V počátcích půjde o 46 500 měsíčně, po roce 2004 se suma může zvyšovat stejně jako renta. Její výše je totožná se základním platem poslance a senátora.Náklady na provoz kanceláře do 40 tisíc měsíčně. Automobil s řidičem. Osobní ochranka po dobu pěti let.

Právě finanční částky vyvolaly mezi poslanci diskuse. Podle Hany Marvanové (US-DEU) by se měla zvýšit suma na provoz kanceláře a naopak snížit částka osobních požitků. "To mě tíží mnohem víc než fakt, že Havel může dostat i odchodné," řekla Právu. Podle Rychetského jsou naopak nastavené částky minimem toho, od čehož by se nemělo ustupovat. Připomněl, že v jiných zemích jsou exprezidenti zabezpečení mnohem lépe.

Jeho názor vyslyšeli poslanci ústavně právního výboru, který návrh doporučili schválit ve vládním znění, zatímco rozpočtový výbor projednávání odložil na příští týden.

Reklama

Výběr článků

Načítám