Hlavní obsah

Hašek zaútočil na Sobotku: Kvůli stínové vládě se vykope válečná sekera se Zemanem

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Posjezdová jednota v ČSSD je ta tam. Pět hodin po zveřejnění obměněné stínové vlády ČSSD, ze které vypadl Vítězslav Jandák a Marie Benešová a nebyl do ní zařazen místopředseda Zdeněk Škromach, se ozvaly první nespokojené hlasy. První místopředseda sociální demokracie Michal Hašek naznačil, že nynější složení vlastně znamená vykopání válečné sekery s prezidentem Milošem Zemanem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Místopředseda ČSSD Michal Hašek (vlevo) s šéfem strany Bohuslavem Sobotkou ve Sněmovně

Článek

Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka změny oznámil na zasedání stranického grémia ve čtvrtek ráno. Hašek uvedl, že respektuje právo a odpovědnost předsedy sestavit stínovou vládu po svém, ale dodal, že sjezd v Ostravě vyslal dva jasné signály.

„Zaprvé chtěl maximální sjednocení soc. dem. a za druhé chtěl zakopání válečné sekery s prezidentem Zemanem. Je trochu v rozporu, že ve stínové vládě není Zdeněk Škromach, který byl nejúspěšnější ve volbě řadových místopředsedů, a naopak že se tam objevují lidé, kteří tu více tu méně otevřeně podporovali pravicového kandidáta Schwarzenberga,“ řekl Právu.

Na dotaz, koho konkrétně kromě Jiřího Dienstbiera má na mysli, odpověděl: „To nechám na fantazii a zkušenostech čtenářů. Když si projdete veřejná vyjádření, tak je najdete u dvou jmen. Každý si ty výroky pamatuje, každý ví, o koho jde.“

Sobotka: Musíme být jednotní

Sobotka na kritiku reagoval slovy, že by se všichni členové soc. dem. měli sjednotit v zájmu volebního vítězství. „Věřím, že tak bude postupovat i Michal Hašek. Kdo chce prohrát volby, tak teď bude působit disharmonickým tónem. Nyní je potřeba potlačit osobní ambice a věnovat se vítězství,“ řekl Právu.

Bohuslav Sobotka o nových stínových ministrechVideo: www.infobiro.tv

Upozornil, že změny konzultoval ve straně, ale že o složení nové stínové vlády rozhodl sám. „Na sjezdu jsem získal dostatečně silný mandát, abych změny provedl. Zdeněk Škromach ze stínové vlády sám před časem odešel, bylo to jeho rozhodnutí,“ uvedl dále Sobotka a zopakoval, že Škromach ve stínové vládě být nechtěl.

Sobotka na dotaz Práva, proč Škromacha nezařadil do stínové vlády, odpověděl, že potenciální ministry vybíral podle toho, nakolik chtěli být její součástí. „Zdeněk Škromach neusiloval, aby byl ve stínové vládě, to ale neznamená, že by nespolupracoval na soc. dem. programu v sociální oblasti,“ uvedl Sobotka.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zdeněk Škromach (ČSSD)

Nejde o podporu Zemana

Na dotaz, proč vyškrtl Jandáka a Benešovou šéf ČSSD podotkl, že nebyl spokojen s jejich prací. „Domnívám se, že se v resortu kultury nevyužíval potenciál, který tu byl vzhledem i k chybám vlády a ministryně Hanákové. U Marie Benešové jsem její zařazení nepokládal za nutné, protože její aktivita byla nízká a vlastně ani nepředkládala materiály,“ doplnil Sobotka.

Předseda sociální demokracie dále odmítl, že vyškrtnutí Jandáka a Benešová má co dočinění s jejich podporou Zemana. Změny provedl na základě diskuse se straníky a kritiky, které na jednotlivé lidi slyšel. „Změny jsem se rozhodl provést na základě osobní zkušenosti s nasazením stínové vlády,“ dodal s tím, že složení vlády se v následujícím roce ještě může změnit podle výsledků práce jednotlivých členů.

Benešová se vypudit nenechá

Benešová na dotaz, zda si myslí, že její vyškrtnutí má souvislost s její podporou Zemana, odpověděla: „Nepochybně ano, proč by jinak Sobotka vyhazoval mě a Jandáka. Takové náhody se nedějí.“ O odchodu ze sociální demokracie neuvažuje. „Nesnáším přeběhlictví. To by se jim hodilo, aby mě vypudili,“ dodala.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Marie Benešová před zahájením soudního jednání

Podle Jandáka výměny patří k politice a je jasné, že si předseda sestavuje tým z lidí, kteří jsou mu blízcí. „Předseda mi to řekl předem s tím, že je na něj vyvíjen tlak z moravskoslezské ČSSD, která chce mít ve straně větší vliv, tak řízli Jandáka,“ řekl Právu s tím, že Sobotka chce, aby se zaměřil na práci ve Sněmovně.

Dotaz, zda na jeho konec mohla mít vliv podpora Zemana během kampaně před prvním kolem prezidentských voleb, nechal bez komentáře.

Reklama

Výběr článků

Načítám