Hlavní obsah

Hašek předložil Rusnokovi tři podmínky, za nichž ČSSD podpoří vládu

Místopředseda ČSSD Michal Hašek se v pondělí odpoledne setkal s premiérem Jiřím Rusnokem a předložil mu tři podmínky, za nichž je ČSSD ochotna dát důvěru jeho vládě.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD)

Článek

Sociální demokracie požaduje, aby se uspokojivě vyřešily pochybnosti kolem sponzorů ministra financí Jana Fischera, aby plány vlády byly v souladu s programem ČSSD a aby byla jistota, že Rusnokův kabinet bude vládnout jen do podzimních předčasných voleb. Informuje o tom Mladá fronta Dnes (MfD).

"Pokud se Fischerovi nepodaří uspokojivě prokázat, co to je za finance, od koho je dostal a že nemají žádnou souvislost s jeho působením na ministerském postu, pak by měl ještě před hlasováním o důvěře z vedení resortu odejít," řekl Hašek. Fischer je kritizován za financování své neúspěšné prezidentské kampaně a několik politických stran ho vyzvalo, aby vysvětlil původ peněz, které mu na účet přišly krátce předtím, než se stal ministrem. [celá zpráva]

Hašek také uvedl, že musí být zcela jasné, jak bude vypadat programové prohlášení Rusnokovy vlády. "Pokud nebude v souladu s našimi prioritami, pak tuto vládu nepodpoříme, i kdyby byla plná sociálních demokratů s přerušeným členstvím," prohlásil Hašek.

Ke třetí podmínce řekl, že se jeho strana nechce vzdát možnosti předčasných voleb. "Budeme trvat na tom, aby i eventuálně po potvrzené důvěře Rusnokově vládě pokračovala jednání o rozpuštění Sněmovny a vypsání nových voleb. Hlasování je možné kdykoliv opakovat," dodal Hašek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám