Hlavní obsah

Hašek: Lidé od ČSSD očekávají, že změní styl práce

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf Asociace krajů ČR Michal Hašek (ČSSD) odpovídal na otázky Práva, jež se týkaly jeho vizí týkajících se budoucnosti strany, volby předsedy či komunálních voleb.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Jihomoravský hejtman Michal Hašek.

Článek

Stále platí, že se zapojíte do klání o post předsedy ČSSD, nerozmyslel jste si to?

Na mém rozhodnutí kandidovat na předsedu ČSSD se samozřejmě nic nezměnilo. Stále platí že budu usilovat o kandidaturu. Zareaguji při této příležitosti na konstatování jednoho z mých kolegů, že zatím nemám žádnou nominaci a že jsem se tak trochu nominoval sám. Chtěl bych říct, že nominaci zatím nemá nikdo z uvažovaných kandidátů, protože nás teprve čekají stranické schůze a konference. Bude také záležet na řádu přímé volby, jak bude probíhat nominace.

Kdy by se měla podle vás přímá volba předsedy soc. dem. uskutečnit?

Podotýkám, že jsem rozhodně jasným zastáncem přímé volby předsedy ČSSD. Musíme dát výrazný signál, kterým potvrdíme pozici soc. dem. jako strany, která dlouhodobě navrhuje na české politické scéně mnohem větší uplatnění prvků přímé demokracie, například referendum nebo přímou volbu prezidenta. Je jasné, že přímou volbou předsedy se začneme zabývat hned po podzimních volbách. ČSSD by měla mít nového předsedu po Novém roce.

Obáváte se snah zamezit přímé volbě? Existují vůbec takové hlasy v rámci strany?

Pokud by se objevili lidé, kteří by brojili proti přímé volbě, bude záležet na argumentech. Podle těch každý pozná, jestli jde někomu o věc nebo jestli je to jenom záminka pro nějaké mocenské hry.

Co říkáte na návrh, aby se hlasy sčítaly centrálně v Lidovém domě?

Veřejnosti musí být zcela jasné a transparentní, jakým způsobem proběhne přímá volba. Tak, aby nedošlo k devastaci samotného institutu přímé volby předsedy hned při jeho premiéře. Jsem přesvědčen, že všichni členové okresních organizací by měli hned na místě slyšet výsledek. To znamená, že by okresní volební komise sečetly výsledek v konkrétním okrese a takovéto číslo, nikoliv urna se zapečetěnými volebními lístky, by putovaly do Prahy, do Lidového domu. Uvedu analogii s klasickými volbami. V případě námitky nebo stížnosti je pak jednoznačně možné na úrovni okresu výsledky přepočítat.

Pokud by byly všechny volební lístky z celé republiky svezeny do Prahy, kde by byly sesypány na jednu hromadu, už by nikdy nikdo nemohl uskutečnit takový přezkum.

Není chyba, že ze strany ČSSD zatím zaznívá jen kritika vlády bez předložení vlastních návrhů?

Úplně nesouhlasím s tím, že by ČSSD nezačala předkládat své vlastní alternativy. Už jsme například předložili naši vlajkovou loď, návrh na přímou volby prezidenta. Ten ale Nečasův kabinet nepodpořil. Podle mě z malicherných a sobeckých důvodů. Pokud má být obecně nastavena nová kvalita vztahů mezi vládou a opozicí, pak takové kroky vlády tomu určitě neprospějí. Obecně si myslím, že naše tiskové konference už nemohou být desítkami minut kritiky našich politických soupeřů a oponentů. Samozřejmě, kritika má své místo také, ale vedle toho by měly zaznít pozitivní programové alternativy ČSSD. Jsem přesvědčen, že to je cesta, kterou bychom se měli vydat prakticky už od konce prázdnin.

Po volbách se soc. dem. zaměřila na změnu loga, nové weby. Není to trochu málo?

Samozřejmě, že by to bylo málo, ale naštěstí to ČSSD nedělá. Grémium se odmítlo zabývat nějakou rychlou změnou loga. Jsem přesvědčen, že lidé od nás čekávají mnohem hlubší změny stylu práce ČSSD. Ostatně, se současným logem jsme vyhráli krajské volby a nebylo jeho chybou, jak dopadly ty květnové. Chybu bych hledal všude jinde, ale v logu opravdu nikoliv.

Místopředseda soc. dem. Lubomír Zaorálek si postěžoval, že ČSSD je v parlamentu sama a nemá spojence. Co s tím?

Je to o stylu politické práce. Slýchávám kritiku na to, že být konstruktivní znamená, že vzdáváme naši opoziční roli. Na to říkám, že musíme být opozicí kritickou a tvrdou, ale zároveň opozicí korektní. Musíme se vymezovat vůči takovým projektům vlády, které jsou v rozporu se zájmy lidí, ale na druhou stanu musíme přinášet vlastní pozitivní alternativy. Jestli si kolega Zaorálek stěžuje v uvozovkách na osamocení soc. dem., je třeba položit si otázku, zda to osamocení znamená, že chyba je v těch ostatních nebo třeba ve stylu komunikace našeho sněmovního klubu.

Například od senátorů jsme neslyšel žádnou kritiku na to, že by se na půdě Senátu cítili jako nějaký kůl v plotě. Ve Sněmovně máme nejsilnější frakcí, a tak mě slova Luboše Zaorálka, koneckonců místopředsedy Sněmovny, trochu zarážejí. Myslím, že se stal místopředsedou dolní komory mimo jiné proto, aby se stal spojovacím můstkem mezi frakcí ČSSD a ostatními kluby. Je to o práci v následujících měsících a já jsem připraven pomáhat jak Luboši Zaorálkovi, tak šéfovi našeho klubu Slávkovi Sobotkovi.

Po volbách došlo ke slovním přestřelkám mezi vámi a Davidem Rathem. Jak s ním vycházíte?

My se s Davidem Rathem známe několik let, jsme kolegy ve Sněmovně a oba hejtmani. Za sebe mohu říci, že se snažím, aby to byl korektní vztah.

Pokud jde o kampaň ČSSD k podzimním volbám, jak by podle vás měla být zaměřena?

Problém podzimních voleb je v tom, že není možné vést jednotnou volební kampaň přes šablonu. Jsem přesvědčen, že to budou stovky a tisíce individuálních volebních kampaní. V komunálních volbách na základě známosti místních kandidátů, místních problémů. Pokud jde o Senát, měli bychom mít určité centrální poselství. A to být korektivem k pravicové politice Nečasovy trojkoaliční vlády. Kandidáti by také měli nabídnout možnosti řešení největších problémů ve svých senátních obvodech.

Pokud ČSSD ve volbách na podzim neuspěje, mělo by vedení strany rezignovat?

V žádném případě se nevydám cestu toho, abych si hrál na chytrého a vyzýval dopředu vedení strany k čemukoliv. Nyní by se měli všichni členové ČSSD aktivně zapojit do podzimních voleb a snažit se o co nejlepší výsledek. Musíme se soustředit na úspěch. Až budeme znát výsledek, tak potom s chladnou hlavou hodnoťme a vyvozujme nějaké politické konsekvence.

Vzhledem k tomu, že nastoupila nová vláda, neplánujete třeba vyrazit při této příležitosti do jednotlivých krajů?

Jako předseda Asociace krajů ČR se chci vydat už konce srpna, v září a v říjnu po jednotlivých regionech. Seznamovat se s aktuálním problémy těchto regionů a lidí. Nečasova vláda postupně začne realizovat svá opatření a mě bude velmi zajímat, jaká je konkrétní situace v regionech, abych mohl konkrétní poznatky přenášet do parlamentní práce.

Před nedávnem jste hovořil o schůzce hejtmanů s premiérem Petrem Nečasem a členy kabinetu. Už máte termín?

Dohodl jsem se s premiérem Nečasem, že připravíme na schůzce v úterý 10. srpna při schůzi Sněmovny agendu prvního společného jednání vlády a hejtmanů, tedy témata krajů a témata vlády. Zároveň domluvíme konkrétní, co nejzazší termín, kdy se nová vláda s hejtmany setká.

Reklama

Výběr článků

Načítám