Hlavní obsah

Hašek chce skoncovat se Sobotkou na mimořádném sjezdu ČSSD

Novinky, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

První místopředseda ČSSD Michal Hašek, který společně se svými příznivci prosadil na nedělním jednání stranického předsednictva schválení výzvy Bohuslavu Sobotkovi, aby odstoupil z čela strany, chce ihned po dokončení jednání o nové vládě svolat mimořádný sjezd strany. Do jednání o novém kabinetu se už Hašek pustil. O schůzku požádal šéfa hnutí ANO 2011 Andreje Babiše.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Místopředseda ČSSD Michal Hašek

Článek

Hašek tvrdí, že sobotní rozhodnutí předsednictva ČSSD „přispěje ke zvýšení naší šance sestavit silnou vládu, ve které ČSSD bude skutečným lídrem”. V této souvislosti dodal, že bude žádat „o svolání mimořádného sjezdu hned po dokončení jednání o nové vládě”.

Právě o rozhodnutí sjezdu se opírá i odstavený předseda Sobotka, který nemůže být z čela odvolán a odstoupit nehodlá. Podle Haška však Sobotka totálně ztratil sebereflexi. „Považuji za neuvěřitelné, že Bohuslav Sobotka odmítá respektovat výsledek demokratického hlasování legitimně zvoleného vedení ČSSD,” okomentoval Hašek Sobotkův postoj.

Babiše již Hašek kontaktoval

Coby nově pověřený šéf vyjednávacího týmu již Hašek oslovil k jednání Babiše. „Kontaktoval jsem pana Babiše s žádostí o schůzku, až se vrátí ze zahraničí,“ řekl v pondělí Hašek Novinkám. Se stejnou žádostí se prý obrátil i na lídra lidovců Pavla Bělobrádka.

Schůzky, na kterých se bude probírat možná vláda, začnou v úterý, doplnil první místopředseda ČSSD.

Právě Hašek se po volbách vyslovil pro vládní spolupráci s ANO 2011 a KDU-ČSL. Takřka okamžitě využil toho, že předsednictvo jeho strany odstranilo v neděli Sobotku z klíčové pozice šéfa vyjednávacího týmu o novém kabinetu. Místo toho širší vedení strany určilo, že jedničkou při rokováních je právě Hašek. [celá zpráva]

Ve vyjednávacím týmu jsou dále místopředsedové Lubomír Zaorálek, Milan Chovanec a možný šéf poslaneckého klubu Jeroným Tejc.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám