Hlavní obsah

Hašek a hejtmani se sejdou se Sobotkou

Právo, Novinky, Jan Martinek

Předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (ČSSD) se ve středu na základě své žádosti sejde spolu s hejtmany ve Strakově akademii s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) a vládou.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Michal Hašek

Článek

Tématem jednání bude podle šéfa hejtmanů Haška např. spolupráce nového kabinetu s kraji v oblasti evropských fondů, koordinace veřejných investic, veřejného zdravotnictví, středního školství a dopravní infrastruktury.

Na program se mohou dostat také sociální věci a fungování Integrovaného záchranného systému. Hašek ocenil, že se nový kabinet sejde s hejtmany záhy po získání důvěry v Poslanecké sněmovně.

Hejtmani vyjádřili potřebu setkat se s premiérem už v lednu. Rada asociace např. hájí stanovisko, že podle platného zákona o církevních restitucích nejsou kraje povinnými subjekty a jejich majetek tedy není předmětem restitucí.

V oblasti zdravotnictví jde hejtmanům například o kompenzace výpadku regulačních poplatků, protože zdravotní pojišťovny už o tyto poplatky snížily úhrady krajským nemocnicím.

Reklama

Výběr článků

Načítám