Hlavní obsah

Vláda požádá o prodloužení nouzového stavu

Novinky, ber, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda požádá o prodloužení nouzového stavu vyhlášeného v souvislosti s epidemií koronaviru. Před úterním jednáním Sněmovny to sdělili vicepremiéři Jan Hamáček (ČSSD) a Alena Schillerová (za ANO).

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Premiér Andrej Babiš a ministryně financí Alena Schillerová.

Článek

„Jsem přesvědčen, že bude potřeba požádat Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu. Epidemie brzdí pomalu. Pokud budeme chtít držet některá opatření, tak si to prodloužení stavu vyžádá,“ uvedl v úterý před jednáním dolní komory Hamáček.

S ním souhlasí i šéfka státní kasy Schillerová. „Určitě budeme (o prodloužení stavu nouze – pozn. red.) žádat. Projednáme to v pátek nebo v pondělí na schůzi vlády,“ dodala ministryně s tím, že na tom panuje shoda.

Vláda prodloužila nouzový stav do 20. listopadu

Domácí

Jednat tak budou vládní špičky především o době, po kterou budou chtít nouzový stav prodloužit. Jejich návrh pak bude muset podpořit také Sněmovna. „Ta o tom rozhodne s největší pravděpodobností příští čtvrtek,“ nastínil šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek.

Hamáček pak také požádal ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO), aby do tabulky protiepidemických opatření doplnil, zda a která opatření vyžadují vyhlášení nouzového stavu.

O vytvoření tabulky informoval Blatný minulý týden, kdy rovněž představil její pracovní podobu.

Skórovací systém umožní lidem předvídat zavádění opatření

Koronavirus

Nouzový stav nyní platí do 20. listopadu, stejně jako většina přijatých opatření, která omezují život v ČR.

Reklama

Výběr článků

Načítám